Kruche ciasteczka korzenne z witrażykami

14 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

mocno korzenne, kruche, z kolorowymi szybkami – ładnie wyglądają i doskonale smakują

składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej luksusowej,
  • 1/2 kg mąki krupczatki,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego, dodałam jasny, ale może być ciemny – byle nie grzybowy
  • 5 łyżeczek mielonego cynamonu,
  • 5 łyżeczek mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 25 dkg masła,
  • 25 dkg cukru trzcinowego ciemnego,
  • 1 duże op. cukru waniliowego Delecta
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • dodatkowo: ok.40 dkg landrynek
  • sposób przygotowania:


    Landrynki posegregowałam wkładając sztuki każdego koloru do oddzielnych torebek z grubej folii. Przy pomocy tłuczka do mięsa pokruszyłam je – nie musi być bardzo drobno.

    Mąki przesiałam razem z mielonymi przyprawami. Jajka roztrzepałam z sosem sojowym i miodem. Za pomocą miksera utarłam miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodałam też cukier waniliowy. Wlałam płynne składniki i cały czas powoli miksując dodawałam po łyżce mąki. Kiedy masa zrobiła się na bardzo gęsta i mikser już nie dawał rady przełożyłam ją na blat i  wyrobiłam ręcznie podsypując mąką – kilka łyżek mąki zostawiłam do podsypywania przy wałkowaniu. Wyrobione ciasto podzieliłam na 5 części, każdą zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjęłam i rozwałkowywałam dość cienko, na grubość ok. 3 mm – trzeba podsypywać lekko mąką i najlepiej się wałkuje kiedy ciasto przykryjemy podwójnie złożonym arkuszem folii spożywczej. Dużą filiżanką i foremkami wycinałam koła a w nich otworki – u mnie oczywiście grzybki bo przecież jestem grzybnięta!

    Wycięte ciastka przełożyłam na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i w otworki nasypałam czubato pokruszonych cukierków. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 st.C kilka minut – trzeba pilnować bo ciastka są cienkie i pieką się szybko a są gotowe kiedy masa z cukierków zacznie się lekko pienić. Blaszki wyjmowałam kolejno i odstawiałam do ostudzenia. Dopiero gdy ciastka przestygną można je zdjąć z papieru bo inaczej masa z cukierków się nie odklei – musi stwardnieć.

    Naszykujcie sobie przynajmniej 3-4 blachy bo ciastek wychodzi dużo i muszą wystygnąć zanim je z nich zdejmiecie.

    Ciasteczka można dość długo przechowywać, ale trzeba je trzymać w  szczelnie zamykanych słojach albo pojemnikach żeby nie zawilgotniały.

    file1292348189