Ciasto – piernik z kremem karpatkowym

3 grudnia 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto piernikowe:

1 jajo

120 g cukru

2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta

2 łyżki gorzkiego kakao

200g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta

60g konfitury wiśniowej (niskosłodzonej)

2 łyżki przyprawy do piernika

1/2 szklanki mleka

60 g masła

oraz masło i bułka tarta do formy

1/2 opakowania kremu Karpatka 5 minut Delecta + 200ml mleka

gotowa polewa o smaku ciemnej czekolady Delecta

kolorowy lukier i posypki do dekoracji

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. W dużej misce ubić całe jajo z cukrem, dodawać cały czas ubijając kolejno: mleko, kakao, przyprawę, mąkę i sodę, konfiturę, a na koniec przestudzone masło.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Okrągłą tortownicę średnicy 23cm wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Wylać masę do tortownicy. Piec ok. 50 – 60 minut.

Wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, rozkroić długim, ostrym nożem. Ciasto wysmarować kremem karpatkowym (ubić proszek z mlekiem ok. 3 minut). Przykryć drugą częścią częścią piernika. Docisnąć, wyrównać brzegi, schłodzić.

Na wierzchu ciasta rozsmarować polewę czekoladową (wcześniej zanurzyć na chwilę opakowanie w ciepłej wodzie). Dekorować dowolnie tworząc z lukru i posypek motywy świąteczne:)

file1291410007