Makaron z czerwonym pesto

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250 g makaronu (ja użyłam  mafaldine corte)

1 kostka rosołowa – bulion drobiowy

Sos pesto:

pół szklanki oleju słonecznikowego

10 suszonych pomidorów

5 orzechów nerkowca

5 dkg parmezanu

5 dkg sera Pecorino Romano

5 liści bazylii

2 ząbki czosnku

1 mała czerwona papryczka pepperoni

pół łyżeczki SmakoMyku

Wykonanie:

Połowę oleju słonecznikowego oraz wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy oleju tak, żeby wyszedł nam gęsty sos.

Makaron wraz z kostką rosołową wrzucamy do wrzątku i gotujemy al dente. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą). Gorący makaron mieszamy z sosem.

Smacznego!

file1256730224