Paczki, czyli pączki
1, 25 szklanki mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
0, 25 łyżeczki sody oczyszczonej DELECTA
mielony cynamon, starta gałka muszkatołowa, sól – po 0, 25 łyżeczki
0, 5 szklanki brązowego cukru
0, 5 szklanki maślanki
2 łyżki stopionego masła (min. 82 % tłuszczu)
1 jajko
6 szklanek oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia DELECTA, sodę oczyszczona DELECTA, przyprawy i sól. Wymieszać maślankę, masło i jajko aż masa stanie się jednolita, a następnie dodać ją do stałych składników.
W rondlu rozgrzać do temperatury 190 stop. C olej. Wkładać ciasto porcjami po 1 czubatej łyżce masy. Smażyć 1, 5 do 2 minut co jakiś czas obracając pączki. Gotowe przełożyć na papierowe ręczniki by te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !