Kaczka w karmelu z jabłkami
kaczka
1/2 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki żurawiny o mięs
minikostka ostre papryczki lub papryczka chili
4 łyżki oleju
łyżka majeranku
pieprz
karmel:
szklanka cukru
łyżeczka wody
Kaczą tuszkę (najlepiej około 1 kg) oczyścić, następnie dokładnie natrzeć pieprzem, winne jabłka cienko obrać, przepołowić. Przełożyć na talerzyk, posypać majerankiem w proszku. Tuszkę wypełnić niezbyt ciasno pokrojonymi jabłkami. Następnie zaszyć ją mocną, bawełnianą nicią. Ułożyć w brytfance, skropić olejem, podlać letnią wodą i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni C. Piec około 60 minut. Po godzinie pieczenia do brytfanki włożyć jabłka, posypać pokruszoną minikosteczką chili, zdjąć przykrywkę. Upieczoną kaczkę polać karmelem przygotowanym z wody i cukru. Przełożyć na półmisek, pokroić i podawać z jabłkami, polać żurawiną.