Pierniczki gwiezdne i księżycowe

30 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Na lukier:
  • cukier puder
  • odrobina gorącej wody
  • kolorowe posypki
  • ewentualnie czekoladowa polewa
    • PRZYGOTOWANIE:

      Do dużej miski wsypać mąkę. W małym rondelku rozgrzać miód, dodać do mąki i szybko wymieszać. Dodać następnie cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać masło i  jajo, nadal mieszać drewniana łyżką. Mleko lekko podgrzać w rondelku po miodzie i dodać do masy. Dodać sos sojowy, wymieszać i całość wyłożyć na wysypany mąką blat.

      Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, podsypując mąką w razie potrzeby. Pierniczki zawsze wychodzą:) Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Wykrawać za pomocą szklanki lub foremek (np gwiazdek) dowolne kształty.

      Przekładać wycięte pierniczki na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

      Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut.Tak samo drugą partię.

      Gotowe udekorować lukrem( wymieszać cukier puder z gorącą wodą- im mniej wody- tym gęstszy i bardziej biały lukier).

      Suche pierniki trzymać w zamykanym pojemniku by nie wyschły. Można je przygotować tydzień- dwa tyg.przed Świętami dekorować bezpośrednio przed podaniem w Wigilię.

      file1291117656



      FORUM - bieżące dyskusje

      Pastelowy makijaż oczu
      Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
      Opalona skóra
      Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
      Praca w dużej firmie a zarobki
      Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
      Kolczyki
      Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.