Tartaletki mocno śliwkowe

29 listopada 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodkie nadzienie zamknięte w kruchej babeczce…pychota

składniki:

  • CIASTO:
  • 35 dkg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 duże jajko (albo 1 małe+1 żółtko)
  • ok. 100 ml drobno pokruszonych łuskanych orzechów włoskich (mogą być mielone)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • NADZIENIE:
  • 10 dkg drobnych rodzynek
  • 20 dkg śliwek wędzonych, suszonych b/pestek
  • 1 słoik 310g powideł śliwkowych np.Tenczynek
  • 2 czubate łyżki cukru (niekoniecznie)
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • do posmarowania:
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

sposób przygotowania:

Śliwki i rodzynki zalać ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min a potem odcedzić i śliwki pokroić w  paseczki. Przełożyć do rondla o grubym albo teflonowym dnie (śliwki lubią się przypalać), dodać rodzynki i płyn z moczenia, dosypać 2  czubate łyżki cukru, dodać sok cytrynowy i skórkę. Smażyć, bez przykrycia, na malutkim ogniu aż śliwki się rozpadną i odparuje cała woda – mają powstać tak jakby gęste powidła. Po lekkim przestudzeniu wymieszać masę z powidłami. Mąkę przesiać razem z solą i cukrem pudrem, dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masła, rozetrzeć palcami tak jak kruszonkę aż będzie sypkie i bez grudek. Następnie wbić jajka, dosypać orzechy i szybko zagnięść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt sypkie można dolać ok. 2 łyżek zimnej wody. Zagniecione owinąć folią spożywczą i  odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko ok. 2-3 mm i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Do każdej nakładamy po 2 łyżki nadzienia śliwkowego i na wierzchu układamy kratkę z  paseczków ciasta. Smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 220st. C. Po ostudzeniu można tartaletki posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Przepis, nieco zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z wyd. „Kolekcja Dobrej Kuchni

file1291034738



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.