Ryż ze szparagami i serem pleśniowym
Artykuł zewnętrzny
Ryż ze szparagami z masą serową, przysmak jakiego nie znacie:
– 25 dag ryżu
– 10 dag sera pleśniowego
– 2 cebule
– pęczek szparagów
– 2/3 szklanki śmietany
– kieliszek białego wytrawnego wina
– łyżeczka zielonej pietruszki
-sól, pieprz
Posiekać cebulę i zeszklić w rondlu na łyżce masła, dodać ryż i mieszać 2 minuty, dolać wino i mieszając doprowadzić do odparowania na małym ogniu. Dodać rosół i ugotować. W osobnym garnku ugotować szparagi, odcedzić, ser rozgnieść i wymieszać ze śmietaną. Kiedy z risotto odparuje woda, dodać pokrojone szparagi oraz łyżkę masła. Dodać masę serową i wymieszać, udekorować natką pietruszki, podawać gorące.
zobacz również: