Tort waniliowy z jeżynami
– 4 jaja
– opakowanie cukru waniliowego
– 10 dag plus 4 łyżki cukru
– 10 dag mąki pszennej
– 2,5 dag mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 25 dag jeżyn
– 25 dag jogurtu
– sos waniliowy z pół litra mleka (sprawdź w moich przepisach)
– 65 dag śmietanki kremówki
– 4 łyżeczki żelatyny
– pistacje lub płatki migdałów
Białka ubić z 3 łyżkami wody i 10 dag cukru i cukrem waniliowym, potem wymieszać z żółtkami. o masy małymi porcjami wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 25 minut w nagrzanym piekarniku. Biszkopt po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 krążki. Jogurt wymieszać z sosem waniliowym i ubijać mikserem na wysokich obrotach. Żelatynę namoczyć, kiedy spęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Ubić na sztywno 50 dag śmietany kremówki z 4 łyżkami cukru. Bitą śmietanę połączyć z żelatyną i masą jogurtową. Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać 2/3 jeżyn, wymieszać. Biszkoptowy krążek przełożyć kremem z jeżynami, przykryć drugim krążkiem, wstawić do lodówki na noc. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, posmarować nią wierzch i boki tortu, udekorować polewami i posiekanymi migdałami.