Ciasto marchewkowe

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

1 czubata łyżka mąki pszennej

10 dag masła

2 jajka

2/3 szkl drobnego cukru (najlepiej brązowego)

3 starte marchewki

2 łyżki pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

1-2 łyżki soku z pomarańczy (nie pomarańczowego)

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli, cukier puder do dekoracji

do wysmarowania formy: łyżka margaryny, łyżka tartej bułki

Jajka ubić z cukrem. Masło stopić i ostudzić. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, masło, skórkę pomarańczową, sok, cukier waniliowy, przesianą mąkę zmieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 25 minut na dolnej półce piekarnika w temp. 175˚ C.

Ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

file1256548224

Przepis dodany przez: Justyna