Młode ziemniaki z cukinią na parze i gołąbkowym sosem czyli wakacyjny obiad bez wysiłku

14 listopada 2010, dodał: dorota20w
Artykuł zewnętrzny

Danie proste i szybkie. Bardzo smaczne. Wakacyjne :) Idealne kiedy chce nam się coś przekąsić a za bardzo nie chce gotować oraz za bardzo warunków ku temu brak (czytaj 1 palnik maszynki do gotowania :)

Składniki:

10szt młodych ziemniaków

3 cukinie

1 słoik gołąbków (są fajne bo właściwie są to pulpeciki w sosie o smaku gołąbków)

sól, pieprz

czosnek suszony świeżo mielony

ulubiona mieszanka ziół

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Na garnku w którym gotują się ziemniaki stawiamy np. metalowy durszlak lub inne naczynie do gotowania na parze i wrzucamy do niego pokrojoną w centymetrowe talarki cukinię, którą posypujemy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy przykrywką. Ziemniaki młode ugotują się szybko, cukinię sprawdzamy co jakiś czas i mieszamy, ma lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrna (nie cierpię rozgotowanych warzyw brr!). W oddzielnym garnku przygrzewamy gołąbki.

Na talerzu układamy ziemniaki, mięso oraz cukinię, którą polewamy obficie sosem gołąbkowym.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...