Zupa kurkowa

24 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

zupa kurkowa

Składniki

  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wywaru warzywnego
    • 1/3 szkl. śmietany 18%
    • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
    • 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • do smaku: sól i pieprz czarny mielony
    • do posypania: posiekana natka pietruszki

    Opis przygotowania:

    Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na petelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnką, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.

    Przepis dodany przez: Pyza