Kurczak z pomarańczami i śliwkami

13 grudnia 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 4 filety z kurczaka
– sól, pieprz
– mąka pszenna do panierowania
– 2 pomarańcze
– szklanka suszonych śliwek
– kieliszek czerwonego wytrawnego wina
– oliwa
– zielenina

Każdy filet podzielić na 2 części, porcje natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę do lodówki, śliwki namoczyć w winie. Na półmisku rozłożyć krążki pomarańczy, całość przybrać zieleniną. Wychłodzone porcje kurczaka  usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, podlać winem, w którym moczyły się śliwki i dusić kilka minut. Dodać śliwki, zagotować i poddusić jeszcze chwilkę. Porcje układać na krążkach pomarańczy, śliwki z sosem zmiksować i polać nim kurczaka. Podawać z ryżem na sypko i sałata vinegret.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺