Polewa krówka
Jak zrobić polewę krówkową?
200 gram krówek dość kruchych włożyć do rondelka, dodać mleko i troszkę masła. Gotować na małym ogniu aż do powstania gęstej masy.
Odstawić do przestudzenia.
Zobacz tez przepis na ciasto:
składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
składniki na masę śmietankową:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 serek waniliowy 200g
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa krówkowa: według przepisu wyżej
Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i upiec w dwóch jednakowych blaszkach o wymiarach 24×30 cm.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać serek i mleko w proszku. Na końcu sok z cytryny.
Ciasto po przestygnięciu przekroić na pół i smarować masą śmietankową, wierzch polać polewą krówkową.
Wersja druga na ciasto krówkowe kruche:
Składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła lub margaryny
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki cukru
- łyżka śmietany w razie gdyby ciasto było za gęste
Krem śmietanowy:
- śmietanka kremówka 500 ml
- cukier waniliowy
- śmietana śnieżka w proszku
- żelatyna
- cukier puder wg uznania
Wierzch ciasta:
- paczka herbatników
- pół kostki masła
- kilka łyżek mleka
- gorzka czekolada lub orzechy włoskie do posypania ciasta
- 30-40 dag krówek (ewentualnie gotowa polewa)
Połączyć wszystkie składniki ciasta kruchego, zagnieść, wyłożyć na blachę i upiec w temp ok 180 stopni około 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem śmietanowy. Najpierw rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody. Ubijać śmietankę kremówkę a w trakcie dodać do niej cukier waniliowy, śnieżkę w proszku i łyżkę cukru pudru. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę i zmiksować na jednolitą masę. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Polewa krówkowa: roztopić pół kostki masła z mlekiem, wrzucić krówki i czekać aż się się całkowicie rozpuszczą. Gotową polewą smarować herbatniki. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą lub orzechami włoskimi. Włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki.