Polewa krówka

9 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak zrobić polewę krówkową?

200 gram krówek dość kruchych włożyć do rondelka, dodać mleko i troszkę masła. Gotować na małym ogniu aż do powstania gęstej masy.
Odstawić do przestudzenia.

Zobacz tez przepis na ciasto: Ciasto „krówka”

składniki na ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

składniki na masę śmietankową:

  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 serek waniliowy 200g
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa krówkowa: według przepisu wyżej

Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i upiec w dwóch jednakowych blaszkach o wymiarach 24×30 cm.
Piec około  20 minut w temperaturze  180 stopni.
Masa: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać serek i mleko w proszku. Na końcu sok z cytryny.

Ciasto po przestygnięciu przekroić na pół i smarować masą śmietankową, wierzch polać polewą krówkową.

Wersja druga na ciasto krówkowe kruche:
Składniki  na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka śmietany w razie gdyby ciasto było za gęste

Krem śmietanowy:

  • śmietanka kremówka 500 ml
  • cukier waniliowy
  • śmietana śnieżka w proszku
  • żelatyna
  • cukier puder wg uznania

Wierzch ciasta:

  • paczka herbatników
  • pół kostki masła
  • kilka łyżek mleka
  • gorzka czekolada lub orzechy włoskie do posypania ciasta
  • 30-40 dag krówek (ewentualnie gotowa polewa)

Połączyć wszystkie składniki ciasta kruchego, zagnieść, wyłożyć na blachę i upiec w temp ok 180 stopni około 40 minut.

Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem śmietanowy. Najpierw rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody. Ubijać śmietankę kremówkę a w trakcie dodać  do niej cukier waniliowy, śnieżkę w proszku i łyżkę cukru pudru. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę i zmiksować na jednolitą masę. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa krówkowa: roztopić  pół kostki masła z mlekiem, wrzucić krówki i czekać  aż się się całkowicie rozpuszczą. Gotową polewą smarować herbatniki. Wierzch posypać  startą gorzką czekoladą lub orzechami włoskimi. Włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki.