Kokos – jak rozbić?

5 listopada 2010, dodał: Barbie1290
Artykuł zewnętrzny

Na początek należy wywiercić  w jego skorupie dziurkę (ja stosuję pilnik lub śrubokręt), przez którą należy wylać mleko. Taki napój wspaniale smakuje po schłodzeniu z mlekiem lub nawet sam.
Orzecha potem owijamy w bawełnianą ściereczkę, kładziemy na podłodze i jednym ruchem, dość silnym młotka rozbijamy. Dobrze, gdy orzech ma tylko jedno pęknięcie, bo łatwiej jest go wyporcjować. Potem oddzielamy jądro od skorupy, ułatwimy sobie to zadanie ogrzewając go około 6 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Jądro kokosa można potem zetrzeć na płatki czy wiórki.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...