Sałatka ryżowa z kalafiorem
Artykuł zewnętrzny
Sałatka z kalafiorem i ryżem: podawać z ciemnym pieczywem, 1 porcja to 331 kcal
– 1 kalafior
– 1 pęczek rzodkiewek
– 3/4 szklanki ugotowanego na sypko ryzu
– po 1/2 szklanki pokrojonych w paski papryki czerwonej i ogórka
– 1 łyżka koperku
– sos: 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyzka majonezu light, 1 łyżka keczupu i soku z cytryny, sól i pieprz
Kalafiory umyć, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, rzodkiewki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki, majonez wymieszać z jogurtem i keczupem, doprawić sokiem i solą oraz pieprzem. Warzywa wymieszać z ryżem i koperkiem, polać sosem, przybrać kiełkami lub szczypiorkiem.