Kartoflanka 2 Eli
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 kg kości z kotleta z mięskiem
2 jajka
ziarenka smaku
sól
odrobina pieprzu
majeranek
maggi
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
Kości zalać 2,5 litra wody, dodać ziarenka smaku i gotować około 30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchew w ozdobne krążki. Wywar przecedzić przez sito do garnka, wrzucić ziemniaki, potartą jarzynę, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Mięso obrać z kości i dodać do zupy. Na patelni rozgrzać margarynę, dodać mąkę, przesmażyć, dodać do zupy, zagotować, przyprawić solą, maggi i pieprzem. Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy, ciągle mieszając. Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę. Dolać przegotowanej wody, jeżeli zupa jest za gęsta. Doprawić roztartym na dłoni majerankiem. Smacznego!