Eintopf Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej
1 mała kapusta włoska
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
8 ziemniaków
2 liście kaurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kminku
ziarenka smaku Winiary
maggi Winiary
pieprz
natka pietruszki

Umyte mięso zalać wodą (około 4 litry), dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka smaku i ugotować mięso do miękkości. Kapustę pokroić w dużą kostkę (około 2×2 cm), ziemniaki, pietruszkę i selera w kostkę, marchewki w plastry. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w dużą kostkę. Kapustę, ziemniaki, warzywa wrzucić do wywaru z mięsa, dodać kminek i gotować do miękkości. Pokrojone mięso wrzucić do zupy. Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić margarynę, dodać cebulę i przesmażyć, żeby cebula nie była surowa. Do cebuli dodać mąkę, przesmażyć, dodać do zupy i przegotować. Zupę doprawić maggi i pieprzem. Na talerzu zupę posypać natką pietruszki. Smacznego!

file1288034180