Frykadelki wołowe w kokosie (lub sezamie)

22 października 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

1. 45 dag wiórków kokosowych rozsypać na patelni i prażyć 10 minut na suchej patelni, mieszając (można też rozsypać na blasze w piekarniku).

2.  Do dużej miski włożyć pół kilo mielonej wołowiny, dodać uprażone wiórki, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, posiekaną cebulę, łyżkę kminku mielonego, po 1/4 łyżeczki cynamonu i otartej skórki z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

3. Z masy formować małe kuleczki, maczając  je w jajku potem w bułce tartej lub sezamie, w woku rozgrzać olej, usmażyć na zloty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku, udekorować listkami bazylii.