Rolada cielęca z pomarańczami
– 100 gram słoniny
– 2 ząbki czosnku
– duża cebula
– 800 gram cielęciny z udźca lub łopatki
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki listków tymianku
– 2 łyżki masła
– 2 pomarańcze
– pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy
– sól, pieprz
Słoninę pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebule w talarki. Cielęcinę rozkroić na płat, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Wierzch mięsa posmarować musztardą (najlepiej DIJON), posypać tymiankiem (część odłożyć), kostkami słoniny i czosnku. Płat ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać nicią, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, dorzucić cebulę, odłożoną część tymianku i skórkę pomarańczową. Podlać niewielką ilością wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec około godziny. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Tuż przed końcem pieczenia dodać do rolady, podgrzać.