Ciasto drożdzowe
Artykuł zewnętrzny
składniki na dwie małe blachy kub jedną większą
* 1 kg mąki pszennej
* 4 jaja plus 2 żółtka
* 2 szklanki cukru
* 1 szklanka mleka
* 100 g drożdży
* 80 g masła
* olej i łyżka otrąb do wysmarowania blachy
Opis przygotowania
1. mąkę przesiać
2. drożdże upłynnić w odrobinie mleka i dodać do mąki
3. mleko podgrzać z cukrem, nie gotować, do ciepłego mleka wbić jaja i żółtka – dokładnie wymieszać i dodać do mąki z drożdżami
4. połącz delikatnie składniki
5. dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać kilka minut
6. następnie przykryć ściereczką i czekać aż wyrośnie (od 30 minut do godziny)
7. piec w rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut
pamiętaj! ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i dużo cierpliwości…