Ziemniaki na wiejską modłę
Artykuł zewnętrzny
Do tego jeszcze tylko kubek zimnego, zsiadłego mleka…
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 25 dkg słoniny, wędzonego boczku albo wędzonki
- 1 cebula
- do gotowania: osolony wrzątek
- 1 pęczek koperku
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, ugotować do miękkości. Odcedzić i nieco odparować. Boczek pokroić w drobną kostkę albo paseczki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć aż się wytopi i zrumieni. Cebulę obrać, drobno pokroić, dodać do podsmażonego boczku. Smażyć razem aż cebulka też się przyrumieni. Ziemniaki wyłożyć na półmisek albo misę, na wierzch wyłożyć smażony boczek z cebulą – można przemieszać jeśli ktoś woli. Posypać dużą ilością posiekanego koperku. Do tego tylko duży kubek zsiadłego mleka albo kefiru i pyszny posiłek gotowy!