Placuszki ziemniaczane Pyzy
Pyszne, sycące – lubią je wszyscy!
składniki:
- 6-8 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko (niekoniecznie)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 mała łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- do smażenia: olej
sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy. Cebulę także obieramy. Warzywa ścieramy, najpierw cebulę, na drobnych oczkach tarki jarzynowej (ja żeby nie poobcierać palców zakładam grube gumowe rękawiczki). Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki, ale nie za dużo bo placki będą twarde. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem, nakładając porcje ciasta łyżką. Placuszki muszą się dobrze zezłocić z obu stron. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z dodatkami w/g uznania – można jeść z cukrem, ze śmietaną albo sosem…jak kto lubi. Ścierając na początku cebulę zapobiegniemy szybkiemu ciemnieniu ziemniaków.