Buddha Bowl po koreańsku – pełna białka miska dla fanów mięsa

Avatar photo
10 października 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Koreańska Buddha Bowl z mięsem i pikantnym sosem orzechowym to danie, które uwodzi już samą swoją formą. Miska pełna kolorów, kontrastów i aromatów. Łączy w sobie tradycyjne elementy kuchni koreańskiej z nowoczesnym podejściem do jedzenia w duchu „comfort food”.

To nie tylko posiłek, ale doświadczenie, które angażuje wszystkie zmysły i przenosi w świat orientalnej energii. Każdy składnik został tu dobrany tak, aby tworzyć równowagę pomiędzy smakiem, zdrowiem i przyjemnością.

Dlaczego danie jest wyjątkowe?

Koreańska wersja Buddha Bowl to pełnia energii i charakteru, miska, która łączy ognistość przypraw z kremową harmonią orzechów. Smażony stek, marynowany w sosie sojowym i obsypany prażonym sezamem, wnosi wyrazistą głębię oraz elegancką soczystość. Pikantny sos orzechowy, przygotowany z masła orzechowego lub tahini, podkręcony nutą srirachy i octu ryżowego, otula całość kremową ostrością. Jedwabisty ryż tworzy neutralne, kojące tło, które podkreśla kontrasty smaków i pozwala im wybrzmieć w pełni.

Kolorowe dodatki, słodycz mango, chrupkość brokułów i maślana miękkość awokado, nadają misce świeżości i zmysłowej lekkości. Jajko w koszulce lub na miękko rozlewa się złocistym żółtkiem, wzbogacając kompozycję aksamitną nutą luksusu. Kapusta, kimchi i świeże zioła (bazylia oraz kolendra) wnoszą intensywną warstwę aromatu i wyrazistej, fermentowanej głębi. Prażone nasiona sezamu oraz kawałki limonki przy podaniu sprawiają, że każdy kęs staje się podróżą przez kontrasty – ostre i kremowe, kwaśne i słodkie, delikatne i intensywne.

Pod kątem zdrowotnym ta wersja Buddha Bowl jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i bogactwa antyoksydantów. Pikantny sos pobudza metabolizm, a fermentowane kimchi wspiera mikroflorę jelitową i odporność organizmu. Mango i limonka dostarczają witaminy C, natomiast sezam i awokado dbają o piękną skórę i stabilną energię. To danie, które nie tylko syci, lecz także pobudza zmysły i pozwala poczuć dynamikę koreańskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Korean Buddha Bowl to eksplozja smaków – miska pewności siebie, odwagi i radości z jedzenia.

Wyjątkowość tego dania dla kobiet polega na połączeniu białka z mięsa i jajek z witaminami i minerałami obecnymi w warzywach oraz owocach. Awokado i sezam dostarczają zdrowych tłuszczów wspierających równowagę hormonalną, a fermentowane kimchi reguluje pracę jelit i wzmacnia odporność. Ostry sos orzechowy z dodatkiem limonki pobudza metabolizm i dodaje energii, idealnej w intensywnym rytmie dnia. Mango i brokuły wnoszą witaminy A, C i E, które pielęgnują skórę i włosy, podkreślając naturalne piękno od wewnątrz. Całość jest przykładem nowoczesnej kuchni, która nie rezygnuje z przyjemności na rzecz zdrowia, ale potrafi pięknie je połączyć. Korean Buddha Bowl staje się więc nie tylko posiłkiem, lecz manifestem świadomego, odważnego stylu życia współczesnych kobiet.

Przepis – krok po kroku

Składniki:
– 1 szklanka sosu sojowego
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka sosu gochujang lub sriracha
– 1 łyżka startego świeżego imbiru
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub starte
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 900 g steku z antrykotu lub łopatki, cienko pokrojonego
– 2 łyżki prażonych nasion sezamu
Pikantny sos orzechowy:
– 1/3 szklanki kremowego masła orzechowego lub tahini
– 2 łyżki koreańskiego sosu sunchang lub srirachą
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– sok z 2 limonek
Dodatkowo:
– 3-4 szklanki gotowanego na parze białego ryżu, brązowego ryżu lub komosy ryżowej
– 1 szklanka poszatkowanej kapusty
– 1 mango pokrojone w plasterki
– 1 szklanka gotowanego na parze lub pieczonego brokuła
– 1 pokrojone awokado
– duża garść świeżej bazylii i kolendry
– 4 jajka w koszulce lub ugotowane na miękko
– prażone nasiona sezamu + kimchi + limonki do podania

Przygotowanie:
W dużej misce lub w torebce strunowej połączyć sos sojowy, brązowy cukier, pastę gochujang, imbir, czosnek i olej sezamowy. Dodać stek i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na noc. Rozgrzać duży wok lub patelnię , dodać 1 łyżkę oleju sezamowego, wyjąć stek z marynaty i położyć na rozgrzanej patelni. Pozwolić mu się ładnie skarmelizować z jednej strony, a następnie obrócić i karmelizować przez kolejne 2 min. Dodać kilka łyżek marynaty i gotować przez 2-3 min., aż sos lekko zgęstnieje i pokryje stek. Zdjąć z ognia i dodać garść prażonych nasion sezamu. W robocie kuchennym lub blenderze połączyć wszystkie składniki sosu wraz z 1/4 szklanki wody. Miksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, dodając wodę po 1 łyżce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozłożyć ryż lub komosę ryżową do misek i nałożyć plasterki steku. Wymieszać kapustę z mango i szczyptą soli i pieprzu. Dodać do misek. Nałożyć na nie brokuły, awokado, bazylię i kolendrę. Na koniec dodać jajko, posiekaną dymkę, kimchi, prażony sezam i obficie polać pikantnym sosem orzechowym. Podawać z dodatkową porcją sosu orzechowego.



FORUM - bieżące dyskusje

Modny manicure na imprezę
Przynajmniej pasuje do wszystkiego, co się założy i nie trzeba następnego dnia dobierać...
Egzotyczne zwierzęta w domach?
I myślał, że go tak utrzyma latami? W takim razie ten człowiek ma horyzont...
puszące się włosy:(
Też lubię serię Jantar Farmony. Naprawdę godna polecenia.
Filmy i seriale :)
Noszę się z tym samym zamiarem co Malinka. Po kilku latach kusi mnie, żeby...