Brzoskwiniowa chmurka – lekki jak sen deser na jesienne popołudnia

Avatar photo
15 października 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Jesienią szczególnie chętnie sięgamy po desery, które łączą w sobie delikatność i świeżość, a jednocześnie urzekają estetyką podania. Brzoskwiniowa chmurka to ciasto, które w pełni wpisuje się w ten opis: kruche ciasto, delikatna beza i soczyste kawałki brzoskwiń tworzą harmonijną całość. Jego wygląd przyciąga wzrok pastelowymi kolorami jesieni, a smak zaskakuje lekkością i subtelną słodyczą.

Wyjątkowość deseru na jesień

To deser, który nie tylko zachwyca podniebienie, ale również pięknie prezentuje się na stole, budując atmosferę jesiennych spotkań. Wyjątkowość brzoskwiniowej chmurki tkwi w połączeniu kontrastów, chrupiącej bezy, kruchego spodu i kremowej, puszystej masy śmietanowej. Każdy kęs to eksplozja smaków, w której soczysta brzoskwinia przełamuje słodycz, wnosząc świeżość i lekki, owocowy akcent. Dzięki temu ciasto nie jest ciężkie, ale wręcz idealne na ciepłe dni, kiedy pragniemy czegoś lekkiego, orzeźwiającego i pięknego. Sok i naturalna słodycz brzoskwiń działają orzeźwiająco, dodając energii w ciepłe dni. W deserze takich jak brzoskwiniowa chmurka stają się nie tylko ozdobą, ale też cennym elementem zdrowej diety. To także deser, który doskonale wpisuje się w estetykę jesieni, pełen jasnych barw, subtelnych faktur i radosnego charakteru.

Brzoskwiniowa chmurka ma w sobie coś z jesiennego luksusu, a jednocześnie pozostaje prostym, domowym deserem. Jej przygotowanie nie wymaga wielkiej wprawy, a efekt końcowy zachwyca jak w najlepszej kawiarni. Smak soczystych brzoskwiń sprawia, że ciasto jest nie tylko słodkie, ale też orzeźwiające. Beza nadaje mu lekkości, dzięki czemu deser doskonale komponuje się z filiżanką kawy lub herbaty. W sezonie jesiennym podkreśla bogactwo świeżych owoców, a zimą może przywołać wspomnienia słońca i ciepła. To właśnie uniwersalność i elegancja sprawiają, że brzoskwiniowa chmurka zyskuje miano deseru, do którego chce się wracać.

Brzoskwiniowa chmurka to ciasto, które warto przygotować zarówno na rodzinne obiady, jak i spotkania z przyjaciółkami przy kawie. Nie tylko oczaruje smakiem, ale też sprawi, że każdy stół zyska odrobinę elegancji i uroku. To jeden z tych deserów, który pozostaje w pamięci na długo, stając się symbolem jesieni i jego najlepszych smaków.

Jak przygotować deser – przepis 

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru pudru
– 200 g masła
– 4 żółtka
Beza:
– 5 białek
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 garści płatków migdałowych
Galaretka z brzoskwiniami
– 2 puszki brzoskwiń
– 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Masa śmietanowa:
– 1 i 1/2 szklanki śmietanki 36%
– 250 g mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1-2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na blat, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać posiekane zimne masło. Składniki posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i wstawić na 20 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 min. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, po 1 łyżce, dodawać cukier. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, zmiksować do połączenia. Gęstą, błyszczącą pianę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, i temperaturę obniżyć do 120 st. C. Suszyć bezę przez ok. 1,5 godz. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach (750 ml) gorącej wody. Odstawić do stężenia. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Rozłożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Żelatynę zalać 4-5 łyżeczkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Pod koniec ubijania masy śmietanowej podgrzać na minimalnym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy do smaku. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia. Łyżkę przygotowanej masy połączyć z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy, dodać do reszty masy i zmiksować do połączenia. Powstały krem rozprowadzić na galaretce. Przykryć blatem bezowym.