Dlaczego warto jeść śliwki codziennie? Niezwykłe właściwości dla zdrowia

dodał: Ewelina Szadkowska
Sezon na śliwki już trwa, więc warto korzystać z możliwości jedzenia ich prosto z drzewa. To pyszne owoce, pełne wartości odżywczych, które uwielbiają dzieci i dorośli. Doskonale smakują na surowo oraz jako dodatek do wypieków. Warto też robić z nich dżemy i powidła, aby móc sięgnąć po nie zimą.
Częste jedzenie śliwek ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. O ich leczniczej mocy przekonało się już wiele osób, które cierpią na chroniczne problemy z działaniem układu pokarmowego. Bogactwo witamin i minerałów również pozytywnie wpływa na nasze ciało, dostarczając mu niezbędnych do życia pierwiastków. Warto więc korzystać z tego ze obecnie są łatwo dostępne i mogą urozmaicić nasze menu, jednocześnie pomagając dbać o zdrowie.
Tak śliwki oddziałują na nasze zdrowie
Dietetycy i specjaliści z dziedziny zdrowego odżywiania umieszczają owoce na liście obowiązkowych produktów, które powinniśmy spożywać każdego dnia. Schyłek lata to okres ich prawdziwej obfitości. Śliwki wyróżniają się wśród nich dużą ilością pektyn i fruktozy, co sprawia, że są wyjątkowo słodkie. Gdy spożywamy je regularnie, najbardziej korzysta na tym nasz układ trawienny. Pozbywamy się zaparć i czujemy się dużo lżej. Śliwki mają mnóstwo błonnika, który reguluje wypróżnianie i doskonale sprawdza się jako wymiatacz resztek pokarmowych z jelit. Dodatkowo zmiękcza masę kałową i zapobiega jej zaleganiu w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
Naturalny środek wspomagający mikrobiotę jelitową
Mało kto wie, że to właśnie dzięki śliwkom możemy zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową. Regularny rytm wypróżnień sprzyja oczyszczaniu naszego przewodu pokarmowego, a w dobrze działających jelitach łatwo namnażają się dobre bakterie. W śliwkach zawarty jest sorbitol – rodzaj alkoholu cukrowego, który wchłania nadmiar wody ze strawionych resztek. Wraz z błonnikiem stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznej mikroflory. Jeśli w naszych jelitach jest więcej dobrych bakterii, to mogą one skutecznie zwalczać pojawiające się tam chorobotwórcze mikroby i grzyby. Taką równowagę biologiczną zawdzięczamy m.in. dzięki spożywaniu śliwek.
U progu jesieni warto osłodzić sobie codzienność pysznymi śliwkami. Mimo słodkiego smaku, nie przyczyniają się one do gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, gdyż mają dość niski indeks glikemiczny. To zdrowa alternatywa dla słodyczy, która skutecznie łagodzi nasze niezdrowe zachcianki. Dzięki temu zyska także wygląd naszej skóry, która będzie wspierana przez całą gamę witamin i minerałów. Istnieją także badania, które potwierdzają, że śliwki przyczyniają się do wzmocnienia naszych kości, ułatwiając wchłanianie witaminy D.