Pestki jabłek i gruszek – naturalna trucizna ukryta w owocach

dodał: Ewelina Szadkowska
Dietetycy zgodnie zalecają włączenie owoców do codziennej diety. Wskazują przy tym na ich wartościowy skład, peny witamin i mikroelementów. Ich jedzenie zapewnia nam zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Istnieją jednak i takie owoce, w których tkwi prawdziwe zagrożenie.
Owoce pestkowe są bardzo popularne w naszym kraju. Uwielbiamy jeść na surowo wiśnie czy morele, a do ciast często dodajemy jabłka lub śliwki. Ich wspólną cechą jest obecność twardej pestki, która kryje się w środku. Jest ona niejadalna i na dodatek zawiera substancje toksyczne dla człowieka. Jednak czasem przez przypadek możemy połknąć pestkę – zwłaszcza tę z wiśni lub czereśni, gdyż jej niewielki rozmiar pozwala na takie mimowolne przejście przez przełyk.
Dlaczego pestki mogą nam zaszkodzić?
Jedząc owoce pestkowe, zawsze warto uważać, aby nie połknąć ich twardych elementów. Poza toksynami, które zawierają, mogą spowodować zadławienie. Są osoby, które lubią zjadać np. pestki jabłek czy gruszek ze względu na ich ciekawy smak, jednak pamiętajmy, że zawierają one w sobie amigdalinę, która jest substancją działającą podobnie jak cyjanek. Jeśli ktoś zje większą ilość takich pestek, może narazić się na nieprzyjemne skutki. Owoce z twardymi pestkami są bezpieczniejsze, gdyż zawsze czujemy, że je zjadamy, jednak też zawierają substancję podobną do cyjanku. Warto o tym pamiętać, robiąc przetwory np. z wiśni czy śliwek. Jeśli pozostawimy w nich pestki, to trucizna będzie uwalniać się stopniowo do dżemu czy kompotu i także może nam zaszkodzić.
Te objawy powoduje zjedzenie pestek
Każdy przypadek dolegliwości z powodu zjedzenia pestek jest inny. Zależy to m.in. od ich ilości oraz od ogólnego stanu zdrowia danego człowieka. W przypadku zatrucia pestkami warto szybko skonsultować się z lekarzem. Najczęściej mamy wówczas do czynienia z objawami zatrucia pokarmowego, czyli mogą wystąpić bóle brzucha, nudności, wymioty, a także ból głowy i utrata świadomości. Pamiętajmy, że w wyniku procesów metabolicznych amigdalina zmienia się w cyjanowodór, więc może spowodować także takie objawy, jak zaburzenia rytmu serca czy oddychania, które są bezpośrednim zagrożeniem życia.
Zjadanie pestek może doprowadzić do stanów zagrażających życiu. Obecność substancji toksycznych w organizmie zawsze skutkuje jego osłabieniem, więc lepiej unikać takich sytuacji, aby nie narazić się na konieczność późniejszego leczenia. Należy pamiętać, że toksyny zawsze odkładają się w naszych włosach czy paznokciach, więc nawet po latach pozostaną w naszym ciele. Lepiej więc unikać ich i pozostać zdrowym dzięki zróżnicowanej diecie, w której owoce będą występować tylko w bezpiecznej formie.