Kotlety warzywne z ziemniaków i brokułów. Zrób tani i pyszny obiad

dodał: Ewelina Szadkowska
Szukasz pomysłu na zdrowe i szybkie danie? Kotlety warzywne z ziemniaków i brokułów to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mięsnych. Są delikatne w smaku, sycące, a jednocześnie pełne wartości odżywczych. Sprawdzą się, jeśli potrzebujesz odmiany, nie masz pomysłu na drugie danie lub zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu. Przygotowanie tych kotlecików jest najprostsze na świecie i nie wymaga wielu składników.
++++
Do przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. Bazą są oczywiście ziemniaki i brokuły. Ziemniaki możesz ugotować i ubić lub przecisnąć przez praskę. Jeśli chcesz wykorzystać pozostałe z innego obiadu ziemniaki, to żaden problem. Ziemniaki z poprzedniego dnia sprawdzą się idealnie, dzięki czemu dodatkowo ograniczysz marnowanie jedzenia. Brokuł powinien być ugotowany do miękkości, aby dobrze połączył się z ziemniakami. Przygotowując kotlety pamiętaj też o tym, by dobrze wyrobić masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, możesz dodać trochę bułki tartej. Jako panierkę wykorzystaj co tylko chcesz. Może to być mąka pszenna lub kukurydziana, panko albo klasyczna bułka tarta. Możesz też rozgnieść płatki kukurydziane lub chipsy i obtoczyć w nich kotlety.
Przepis na chrupiące kotlety z ziemniaków i brokułów
Składniki:
5 ziemniaków
1 niewielki brokuł
1 jajko
1-2 filiżanki startego żółtego sera
dowolna panierka, np. rozdrobnione płatki kukurydziane lub chipsy
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotuj około 5 ziemniaków. Jeśli masz inną ilość to nie problem. Gęstość można regulować dodając bułkę tartą lub większą ilość sera żółtego, który pomoże składnikom utrzymać zwartą strukturę. Do tego jeden niewielki brokuł i tutaj również nie musisz trzymać się ściśle podanej ilości. Kuchnia zero waste charakteryzuje się tym, że przygotowujemy potrawy z tego, co mamy. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki i brokuły rozgnieć, ubij lub przemiel w maszynce do mięsa. Kiedy warzywa przestygną, dodaj jajko, sól i pieprz, a jeśli chcesz, to także dodatkowe przyprawy, np. bazylię lub tymianek. Zetrzyj na tarce ser żółty, około filiżanki lub dwóch. Roztapiając się podczas smażenia pomoże skleić warzywa, podobnie jak jajko. Bardzo dokładnie wyrób masę, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Formuj kotleciki i obtaczaj je w panierce. Smaż z obu stron po kilka minut. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać kotlety warzywne?
Kotleciki można podać do obiadu z sałatkami, surówkami, z dodatkiem kaszy, frytek lub ryżu. Najlepiej smakują na ciepło. Będą tworzyć świetny zespół z sosem czosnkowym, jogurtowo-koperkowym lub pomidorowym. Pasują również jako dodatek do pieczonych warzyw. Świetnie sprawdzą się w domowej roboty burgerach, jeśli dodamy do nich warzywa, sałatę i ulubiony ketchup. Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję, możesz zamiast smażyć upiec je w piekarniku, skrapiając odrobiną oliwy.
Kotlety z ziemniaków i brokułów to danie, które możesz przygotować szybko i bez wysiłku. Są tanie, zdrowe i uniwersalne – idealne na obiad, kolację, a nawet jako przekąska na wynos. Raz spróbujesz, a z pewnością na stałe zagoszczą w Twoim domowym menu.