Ciemne plamy na kalafiorze? Sprawdź, czy na pewno są toksyczne

dodał: Ewelina Szadkowska
Kupując warzywa, warto zwracać szczególną uwagę na ich wygląd. Wszelkie uszkodzenia i plamy powinny nas zaniepokoić. Jednak nie każda z nich od razu oznacza pleśń i inne trujące substancje. Jeśli widzimy pociemniałe miejsca na kalafiorze, to nie zawsze musimy go wyrzucać.
Kalafior to ulubione warzywo wielu Polaków, które często gości na naszych stołach. Można przyrządzić z niego wiele potraw, a ilość dodatków i przypraw ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Delikatny smak kalafiora sprawia, że można nim zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu, zrobić sycącą zupę-krem czy bardzo lubianą przez dzieci zapiekankę. Warto kupować kalafiory z ekologicznej uprawy, wówczas mamy pewność, że zawiera wyłącznie wartościowe składniki odżywcze.
Skąd się biorą plamy na kalafiorze?
Proces uprawy tego warzywa jest dość prosty, jednak należy mu zapewnić optymalne warunki, aby uzyskać odpowiedni wygląd i gramaturę kalafiora. Jeśli na plantacji będzie występować nadmierne nawodnienie, to może okazać się, że nie będzie tak śnieżnobiały, jak oczekują tego klienci. Miejscowe czarne plamy są wówczas objawem rozwoju pleśni, która świetnie czuje się w wilgotnym otoczeniu i atakuje warzywa. Innym powodem istnienia przebarwień jest nieostrożne obchodzenie się z kalafiorem podczas jego zbioru oraz transportu. Każde mocniejsze uderzenie skutkuje wyraźnym ściemnieniem jego powierzchni, więc warto używać do tego odpowiednich skrzynek, które pozwolą odpowiednio ułożyć warzywa obok siebie. Jeśli niewłaściwie nawozimy kalafiory, to również może dojść do powstania przebarwień, np. na skutek niedoboru wapnia w glebie.
Tak odróżnisz toksyczne plamy od nieszkodliwych
Aby ocenić, czy kalafior nadaje się do jedzenia mimo plam, warto dokładnie je obejrzeć. Jeśli są wyraźnie ciemne i rozsiane po całej powierzchni warzywa w postaci czarnych kropek, to najpewniej jest to pleśń w dość zaawansowanej postaci. Warto wówczas zweryfikować to za pomocą węchu. Jeśli poczujemy charakterystyczny zapach pleśni, to najlepiej jest wyrzucić takiego kalafiora. Pleśń jest jedną z substancji przyczyniających się do rozwoju groźnych chorób, m.in. nowotworów. Zwykle pleśniejący kalafior szybko staje się miękki, więc wystarczy poczekać 2-3 dni, aby upewnić się, czy to rzeczywiście ten przypadek. Jeśli warzywo pachnie świeżo i jego przebarwienia nie powiększają się, ani nie sięgają zbyt głęboko w jego strukturę, to można je po prostu odciąć i z pozostałej części kalafiora przyrządzić pyszne danie.
Wyrzucanie warzyw powinno być ograniczone do niezbędnego minimum. Z kalafiora warto wykorzystać nie tylko białe różyczki, ale także liście, które mogą posłużyć jako składnik smoothie czy zielonego koktajlu. Jeśli warzywo jest uszkodzone mechanicznie lub ma niewielkie rozmiary, to nadal jest dobrym surowcem do naszych działań kulinarnych. Kluczowa jest tu właściwa ocena przyczyny przebarwień i właściwe przechowywanie kalafiora w warunkach chłodniczych, aby nie doszło do powstania toksycznej pleśni.