Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Zrób to, a szybko staną się czerwone

Avatar photo
31 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Gdy samodzielnie uprawiamy pomidory na działce czy balkonie, to zwykle nie możemy się doczekać, kiedy skosztujemy pierwszych okazów. Od momentu zakwitnięcia do uformowania się dojrzałego pomidora powinno minąć ok. 30 dni. Jeśli bywa, że ten czas wydłuża się w nieskończoność, zwłaszcza gdy brakuje słońca. Wówczas trzeba im pomóc i spowodować, że szybciej nabiorą rumianego koloru.

Jeśli krzewy pomidorów są narażone na zewnętrzne warunki atmosferyczne, to ich rozwój jest uzależniony wyłącznie od pogody. Inaczej jest w przypadku uprawy w szklarniach czy tunelach foliowych. Jeśli chcemy mieć całkowitą kontrolę nad ich prawidłową wegetacją, to warto zapewnić im idealne warunki. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, to warto zastosować sprawdzony sposób, który zawsze działa, przyspieszając dojrzewanie pomidorów.

POMIDORY

Dlaczego pomidory nie dojrzewają?

Doświadczeni ogrodnicy doskonale wiedzą, jakie warunki zapewnić poszczególnym roślinom. Najwięcej uwagi poświęcają uprawom, które dają smaczne plony. Pomidory wymagają dość wysokiej temperatury, która w naszej strefie klimatycznej czasem jest nieosiągalna nawet w najcieplejszych miesiącach. Jeśli zbyt często występują dni bez słońca i z temperaturą poniżej 20 stopni Celsjusza, to można się spodziewać, że pomidory będą dojrzewały bardzo powoli. Czasem rosną w zbyt zacienionym miejscu lub są posadzone zbyt blisko siebie. Czasem powodem są choroby lub szkodniki, które osłabiają krzewy i w rezultacie może dojść nawet do utraty plonów. Dlatego najsmaczniejsze pomidory rosną na południu Europy, gdzie załamania pogody są stosunkowo rzadkie, a klimat sprzyja takim uprawom.

Weź papierową torebkę i zrób to

Zbyt powolne dojrzewanie pomidorów to niepokojący sygnał. Może spowodować, że zaczną szybko gnić i nigdy nie będziemy mogli delektować się ich smakiem. Jeśli zadziałamy w odpowiednim momencie, to możemy je uratować. Aby to zrobić, będziemy potrzebować zwykłej torebki z papieru. Należy nią okryć kiść pomidorów, aby ograniczyć dostęp świeżego powietrza do nich. W rezultacie wytworzy się etylen – gaz, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Zwykle kojarzymy jego występowanie z bananami, które wydzielają go w dużych ilościach i dlatego tak szybko ciemnieją, a nawet przyspieszają dojrzewanie innych owoców, które leżą obok nich. Dzięki takiej torebce już po 24 godzinach możemy cieszyć się smakiem dojrzałych pomidorów.

Przyspieszanie dojrzewania pomidorów to znakomity sposób na to, aby sterować czasem, w którym będziemy zbierać ich większą ilość, np. na przetwory. Znając trik z torebką, możemy zaplanować czas, w którym będziemy je zbierać. Warto w ten sposób korzystać z naturalnych właściwości roślin, aby uniknąć strat w plonach i w pełni wykorzystać to, co wyrośnie w naszym warzywniku.



FORUM - bieżące dyskusje

Sklepy z butami
Fajna promka 1 + 1 jest aktualnie w CCC dla klubowiczów. Równowartość drugiej/tańszej pary...
Perfumy o zapachach natury
O tak, z nutą wodną kocham za tę niesamowitą świeżość.
Klasyka literatury - do czego wraca…
Mnie nowy Znachor też rozczarował. Miałam duże oczekiwania względem filmu, jako wielbicielka Leszka...
Abstynencja alkoholowa a życie towa…
Gdzieś czytałam, że pokolenie Z odchodzi od picia alko i stawia na inne formy...