Czosnek zaczyna kiełkować? Sprawdź, czy nadaje się do jedzenia

Avatar photo
2 września 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Ciepłe wakacyjne dni sprzyjają rozwojowi nawet tych warzyw, które już trafiły do naszej kuchni. Jednym z nich jest czosnek, który podobnie jak cebula jest w stanie wytwarzać pędy mimo tego, że już nie rośnie w ziemi. Gdy zauważymy na nim kiełki, często zastanawiamy się, czy nie stał się toksyczny. Dziś wyjaśniamy, czy jedzenie kiełkującego czosnku jest bezpieczne.

Zielone kiełki czosnku wyglądają apetycznie, jednak w wielu źródłach można znaleźć ostrzeżenia przed zjadaniem takich okazów. Wiele osób sądzi, że jest to sygnał, że ząbki czosnku stały się już zbyt dojrzałe i nadają się tylko do ponownego posadzenia w doniczce, aby spowodować wyrośnięcie pojawiającego się szczypiorku. Ta część czosnku ma podobne właściwości co główka i jest również warta zastosowania w kuchni.

czosnek

Allicyna to prawdziwe źródło zdrowia

Prozdrowotne właściwości czosnku są znane od tysięcy lat. Ratują nas w przeziębieniu i grypie, a także wzmacniają nasz układ immunologiczny w sezonie jesienno-zimowym. Wszystko to jest możliwe dzięki antykoksydantowi – allicynie, która występuje w czosnku, jednak nie zawsze może być przyswojona przez nasz organizm. Aby mu to ułatwić, warto posiekać ząbek na możliwie najdrobniejsze kawałki i odłożyć na kwadrans, aby wytworzyła się allicyna. Dzieje sito pod wpływem kontaktu czosnku z powietrzem. Na jej przyswajalność nie ma wpływu obróbka termiczna, więc nie tylko surowy, ale też ugotowany czy usmażony czosnek będzie dla nas wartościowy.

Czy kiełki czosnku są szkodliwe?

Kiełkowanie czosnku to całkowicie naturalny proces. Każdy z ząbków może wykiełkować i wynika to z jego budowy. Co ciekawe, pod wpływem kiełkowania czosnek zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych. Zielone pędy można obciąć i dodać do kanapki, jajecznicy czy zupy. Można je spożywać na surowo lub po obróbce termicznej, zachowując zasadę odstawienia ich po posiekaniu na kwadrans, by uaktywnić jak najwięcej allicyny. Nie ma żadnych skutków ubocznych spożywania kiełkujących ząbków czosnku, a nawet możemy zyskać wiele witamin i mikroelementów, które wzbogacą naszą dietę. Wyjątkiem jest jedynie sytuacja, gdy ząbek zaczyna się psuć, czyli pojawiają się na nim ciemne plamy, które świadczą o rozwoju bakterii lub grzybów.

Warto włączyć czosnek do swojej codziennej diety i nie wyrzucać go, gdy zacznie kiełkować. To bardzo wartościowe warzywo, które pozwoli nam zachować zdrowie na długie lata. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw i urozmaici naszą kuchnię. Pomysłów na jego kulinarne wykorzystanie jest bardzo wiele i ogranicza nas tu właściwie tylko wyobraźnia. Aby zapobiec psuciu się czosnku, warto przechowywać go w suchym i niezbyt ciepłym miejscu, z dala od światła słonecznego.