Jak zrobić klarowną galaretę z mięsem? Poznaj sposób naszych babć

Avatar photo
4 września 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Galaretka z mięsem i warzywami to klasyczna przystawka, która pojawia się na wielu imprezach. Świętowanie w gronie rodzinnym, a także większe uroczystości nie mogą się bez niej obejść. Galaretka z kurczakiem, z rybą, wieprzowa lub wegetariańska to bardzo efektowna potrawa. Idealna galaretka musi być klarowna. Taki rezultat nie zawsze jest łatwy do osiągnięcia. Na szczęście istnieje sprawdzony sposób, który stosowały nasze babcie.

Kluczem do aromatycznej galaretki jest odpowiednie doprawienie. To właśnie przyprawy nadają wywarowi głębię i sprawiają, że każde danie staje się wyjątkowe. Warto używać klasycznych składników, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz, a także gałka muszkatołowa i tymianek. Świetnie sprawdzają się również świeże zioła, szczególnie natka pietruszki. Dla wyrazistego smaku można dodać odrobinę octu winnego lub kilka kropli soku z cytryny. To właśnie kwaśny akcent równoważy tłuszcz i sprawia, że galaretka nie jest mdła.

mięsna galareta

Tak przygotujesz idealną galaretkę

Mięso na galaretkę gotujemy w minimalnej ilości wody. Wlewamy jedynie tyle, aby przykrywała mięso. Warzywa można dodać od razu, wtedy smak wywaru będzie bogatszy. Możesz też ugotować je osobno. Jaka jest różnica? Warzywa gotujemy razem z mięsem zazwyczaj wtedy, kiedy zależy nam głównie na smaku. Z tego samego powodu niektórzy całkowicie rezygnują z klarowania. Jeśli jednak chcesz wkroić warzywa do galaretki, aby była bardziej kolorowa, ugotuj je osobno. Sekretem takiej kolorowej galaretki jest nie tylko dobór składników, ale także sposób przygotowania. Klarowny wywar to podstawa, aby ładnie wyeksponować wszystkie składniki. To właśnie w nim rozpuszczamy żelatynę, dlatego warto zadbać o to, aby bulion był przejrzysty. Przydatna jest znajomość odpowiednich metod klarowania. Jeśli obawiasz się, że podczas klarowania bulion utraci smak, dobrze dopraw ugotowane i rozdrabniane mięso.

Niezawodny sposób na klarowanie galarety

Jednym z najprostszych sposobów na uzyskanie klarownej galarety jest dokładne przecedzenie wywaru. Najlepiej zrobić to przez drobne sito wyłożone gazą. Dzięki temu usuniemy wszystkie drobinki i szumowiny, które sprawiają, że bulion jest mętny. Dopiero wtedy dodajemy żelatynę. Istnieje też drugi sposób, który jest jeszcze skuteczniejszy i sprawdzony przez pokolenia. Chodzi o zastosowanie białek jaj. Wystarczy ubić je na sztywną pianę i dodać do bulionu. Białko zadziała jak naturalny filtr. Zbiera wszystko to, co niepotrzebne – tłuszcz, drobinki mięsa i inne zanieczyszczenia. Jak się za to zabrać? Przygotuj 1,5 łyżeczki octu winnego i ubite białko jaja. Do wystudzonego wywaru wlej białko i rozmieszaj trzepaczką. Teraz zacznij podgrzewać bulion. Dodaj 1,5 łyżki octu winnego. Cały czas mieszaj, aż do zagotowania. Wytworzy się piana. Po dwóch minutach gotowania, gdy piana zbierze wszystko, co trzeba, wystarczy ją delikatnie usunąć łyżką cedzakową. Resztę, jeśli chcesz, możesz również przelać przez gazę, aby pozbyć się resztek białka.

Jeśli zastosujesz nasze triki, to masz pewność, że przygotujesz najlepszą galaretkę. Bulion stanie się krystalicznie czysty, a gotowa galareta zachwyci wyglądem. Wypróbuj tę metodę i przekonaj się, że naprawdę działa. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej, a rodzina będzie prosić o dokładkę. Ważne jest, aby do jej przygotowania wybrać mięso z ekologicznej hodowli, które jest wolne od konserwantów i antybiotyków.



FORUM - bieżące dyskusje

Prośby do Administracji
Dziękujemy za podpowiedź - już przenieśliśmy temat :)
Co z dyni?
A któraś z Was robiła może bazę pod dyniowe latte? Jest trochę przepisów...
Prośby do Administracji
Jeśli to nie byłby kłopot, to dobrze by było przesunąć temat "Jak się...
Jak się leczyć bez skutków ubocznyc…
Tak, to już jest poważniejsze, bo leczenie farmakologiczne nigdy nie pozostaje bez echa. Myślę,...