Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

28 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski.

Czas : 45 minut

Składniki :

file1285668862

spaghetti ( na 4 porcje )
0,5 kg mięsa mielonego ( wieprzowina mieszana z drobiem )
przecier pomidorowy ( ok. 5 dag )
3 łyżki oleju ( jak kto lubi to oliwy )
sól
pieprz mielony
papryka mielona
½ łyżeczki miodu
oregano
tymianek
bazylia
2 ząbki czosnku
1 kostka mięsna Knorra ( ,,Kostka do mięs ze słodką papryką\” – lub inna mięsna )
przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \” ( Kamis )
1 szklanka słodkiej śmietanki
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku

Na głębokiej rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki .Przełożyć do garnka ,wlać wodę , dodać kostkę mięsną i gotować ok. 30 minut. Dodać przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem, przyprawą ,,Suszone pomidory \” i ziołami do smaku . Dodać śmietankę . Dusić jeszcze 10 minut .
W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron. Odcedzić .
Wrzucić makaron do sosu , wymieszać i poczekać by wchłonął częściowo sos .
Posypać usiekanym szczypiorkiem ( drobnym )

Prawdziwy sos mięsny do makaronu powinien gotować się bardzo- bardzo długo , nawet 2- 4 godzin – to jest taki sos na skróty .

Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak .