Czy można jeść miód chorując na cukrzycę? Rozwiewamy wątpliwości

dodał: Ewelina Szadkowska
Dostępny w sklepach miód to zazwyczaj produkt nieco przetworzony, który zaskakuje wysoką zawartością cukru. W każdym słoiczku jest go ok. 80%, więc jego indeks glikemiczny jest bardzo wysoki. Tymczasem osoby chorujące na cukrzycę także mają zachcianki kulinarne i czasem ochota na miód jest większa niż lęk przed pogłębieniem dolegliwości. Czy można pozwolić sobie na odstępstwo od diety u diabetyków?
Miód to znany od wieków dar natury, produkowany przez pszczoły żyjące w stanie dzikim i w przydomowych ulach. Powstaje na skutek zbierania i przetwarzania pyłku roślin miododajnych. Istnieje wiele rodzajów miodu, które dodatkowo można modyfikować pod względem smaku, dodając do nich różne produkty. Jest doceniany nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także przypisuje się mu liczne właściwości lecznicze. Dostarcza nam wielu minerałów, witamin i enzymów wspierających funkcje trawienne. Leczymy nim przeziębienia i problemy kardiologiczne, ma też zastosowanie w pielęgnacji skóry.
Czy diabetyk może jeść miód?
Istotą cukrzycy, na którą cierpi coraz więcej Polaków, są duże wahania cukru we krwi, połączone z upośledzeniem wydzielania insuliny przez trzustkę. W diecie diabetyków zaleca się więc drastyczne ograniczenie produktów zawierających cukry proste które najbardziej wpływają na powstawanie hiperglikemii. Ten stan może nawet zagrażać życiu pacjenta, więc warto nie ryzykować, tylko poszerzyć swoją wiedzę, zanim sięgniemy po miód. Okazuje się, że cukrzyca nie wyklucza spożycia miodu, lecz musi on spełniać pewne warunki. Nie może zawierać zbyt dużo glukozy, a jego słodki smak powinien wynikać z wysokiej zawartości fruktozy. Popularny u nas miód wielokwiatowy i rzepakowy nie są polecane dla cukrzyków. Najlepszy będzie miód akacjowy, który wykazuje się dość niskim indeksem glikemicznym, a więc nie przyczyni się do zbyt szybkiego wzrostu poziomu glikemii.
Dlaczego cukrzycy powinni jeść miód?
Pacjenci zmagający się z tą chorobą cywilizacyjną nie są wyłączeni z grupy osób chorujących na inne popularne dolegliwości. W ich przypadku także może zajść konieczność leczenia grypy czy powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego. Miód jest świetnym uzupełnieniem zdrowej diety, która jest zalecana podczas leczenia tych chorób. Jego słodki smak pomaga też zachować dobry nastrój i łagodzi stany napięcia, które często towarzyszą chorym. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych, które są początkiem rozwoju wielu schorzeń. Substancje zawarte w miodzie działają bakteriobójczo i zwalczają wirusy, więc warto wspomagać nim swój organizm w walce o zdrowie.
Delektowanie się miodem nie jest zabronione dla cukrzyków pod warunkiem, że wybiorą oni właściwy dla nich rodzaj miodu. Ważne jest także zachowanie umiaru, gdyż zgodnie ze starożytną maksymą, to dawka czyni truciznę. Jeśli od czasu do czasu taki pacjent sięgnie po łyżeczkę miodu akacjowego, to na pewno sobie nie zaszkodzi, a jego organizm zyska na licznych walorach zdrowotnych tego płynnego złota.