Zwarzona śmietana w zupie to żaden dramat. Tak ją uratujesz

dodał: Ewelina Szadkowska
Zupy to stałe element naszych obiadów. Lubią je dzieci i dorośli, a wielość smaków i dodatków sprawia, że codziennie można gotować inne danie. Większość zup zabielamy śmietaną i bywa to problemem, gdy zupa jest zbyt gorąca. Co zrobić, gdy dojdzie do takiej kulinarnej wpadki?
Gotowanie to prawdziwa sztuka. Trzeba wiedzieć, ile soli i przypraw dodać, by potrawa była smaczna. Jak długo ją gotować, by wszystkie składniki były miękkie i kiedy wlać śmietanę, aby nie uległa zwarzeniu. Gdy spieszymy się, to łatwo o taki błąd, który skutkuje wypłynięciem ugotowanych grudek śmietany na wierzch zupy. Jest to problem estetyczny oraz smakowy, gdyż kawałki śmietany mogą przeszkadzać w konsumpcji. Istnieje jednak trik, który łatwo go rozwiąże.
Te zasady pomogą uniknąć zwarzenia śmietany
Najprostszym sposobem na to, aby śmietana wyglądała w zupie klarownie, jest dodanie jej dopiero wtedy, gdy danie jest już na talerzu. Posiada wówczas już taką temperaturę, która nie zwarzy nam tego dodatku i pozwoli dokładnie go wymieszać. Jeśli jednak mamy nawyk wlewania śmietany bezpośrednio do garnka, to warto odczekać choć 5 minut od zakończenia gotowania. Doświadczone panie domu wiedzą też, że można przelać ok. 100 ml zupy do kubka, dodać odpowiednią ilość śmietany, wymieszać całość i dopiero taką mieszankę wlać do garnka. Każdy z tych trików polega na obniżeniu temperatury, w której znajdzie się śmietana, gdyż nieco mniej niż 100 stopni Celsjusza zawsze spowoduje jej zwarzenie się. Nieco mniej znanym sposobem jest dodanie łyżeczki cukru do garnka przed dodaniem śmietany.
Co zrobić, gdy śmietana ulegnie zwarzeniu?
Jeśli przez nieuwagę dodaliśmy jednak śmietanę do zbyt gorącej zupy, to warto powstrzymać się przed jej wyrzuceniem. Takie danie można jeszcze uratować. Wystarczy ostrożnie zdjąć łyżką wierzchnią warstwę zupy i przetrzeć ją przez gęste sitko, pozbywając się w ten sposób grudek. To bardzo prosty sposób, który jest znany zwłaszcza mamom małych dzieci, które zwykle nie lubią zup z kawałkami warzyw, które trzeba pogryźć. Drugim sposobem jest zblendowanie zupy, które również powoduje rozbicie kawałków zwarzonej śmietany. Przy okazji zyskamy jej kremową konsystencję, która będzie lekkostrawna. W efekcie uzyskamy też jej właściwy wygląd i możemy bez problemu podawać ją na stół.
Stosowanie wskazanych przez nas trików to gwarancja zawsze klarownej i jednolitej zupy. Kontakt nabiału z wysoką temperaturą jest zawsze ryzykowny i trzeba naprawdę dużego wyczucia, aby uniknąć kulinarnej wpadki. Podane wyżej sposoby są łatwe do zastosowania i nie wymagają poświęcania zbyt wiele czasu, dzięki czemu szybko uzyskamy dobry rezultat bez zbędnego wysiłku.