Nietypowe zastosowania tłuczka do mięsa. Zwróć uwagę na te szczegóły
dodał: Ewelina Szadkowska
Odgłosy rozbijanych kotletów to częsty dźwięk w wielu domach. Szczególnie często słychać go w niedzielne przedpołudnie, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie rodzinnego obiadu. Tłuczek do mięsa jest wciąż niezastąpiony do przygotowania pysznych kotletów schabowych, ale nie tylko. Jego dwustronna główka ma też inne, niezbyt znane zastosowanie.
Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, jak przygotować smaczne dania z mięsa w czasach, kiedy nie było do dyspozycji zbyt wielu przypraw i dodatków kulinarnych. Korzystały w tym celu z prostych urządzeń kuchennych, które do dziś mają swoich zwolenników. Warto jednak wiedzieć, jak wykorzystać wszystkie możliwości tłuczka do mięsa, aby uzyskać najlepsze efekty smakowe naszych dań.

Tak użyj drugiej strony tłuczka
Rozbijanie kawałków mięsa tłuczkiem jest niezbędne, gdy chcemy uzyskać jego odpowiednią strukturę. Tłuczek powoduje, że włókna mięsa zostają rozbite, a więc łatwiej je pogryźć. W ten sposób można przygotować je także do przygotowania steków czy bitek. Takie przygotowanie mięsa jest konieczne w przypadku jego twardszych rodzajów, w tym wołowiny, która charakteryzuje się dużą twardością. W główce tłuczka mamy dwie strony, z których jedna jest kraciasta z ostro zakończonymi wypustkami, a druga zupełnie płaska. Z tego powodu mają wiele zastosowań, które warto znać. Ostra kratka świetnie zmiękcza kawałki karkówki czy płaty wołowiny, powodując w nich wiele mechanicznych uszkodzeń. Płaską stroną warto potraktować bardziej delikatne rodzaje mięs, jak drób czy cielęcina.
Nietypowe zastosowania tłuczka do mięsa
Tłuczek do mięsa jest przedmiotem o solidnej konstrukcji, więc może mieć wiele zastosowań w naszym domu. Z powodzeniem zastąpi np. dziadka do orzechów, gdy potrzebujemy je rozłupać. Spełni się także w roli praski do czosnku, gdy pozwala rozgnieść jego ząbki w taki sposób, aby były gotowe do zastosowania w naszych potrawach. Zastąpi tłuczek do ubijania ziemniaków, jeśli lubimy je spożywać w takiej postaci. Można z jego pomocą dokonywać drobnych prac domowych, gdy zachodzi potrzeba wbicia gwoździa w ścianę lub ponownego zbicia niezbyt stabilnych mebli, których konstrukcja została rozchwiana. zostały uszkodzone.
Tłuczek do mięsa to doskonały przykład tego, jak jedno niepozorne urządzenie może mieć wiele ukrytych funkcji. Warto uruchomić wyobraźnię i użyć go do nietypowych czynności, zamiast biec do sklepu po kolejny przedmiot. W ten sposób zyskamy więcej wolnego miejsca w domu, a w naszym portfelu pozostanie więcej pieniędzy, które będzie można przeznaczyć na przyjemności.







