Papryki faszerowane z włoską nutą

27 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doprawiłam tradycyjny farsz włoskimi smaczkami .Wyszło pyszne .

Składniki :

8 średniej wielkości papryk ( czerwona , żółta inna- obojętne )
30 dag mięsa mielonego ( użyłam mieszane z wieprzowiny i wołowiny )
10 dag suchego ryżu ( 1 woreczek )
2 duże cebule ( użyłam cukrowe )
2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub inny )
8 dużych czarnych oliwek
1/4 szklanki pokrojonych w drobną kosteczkę suszonych pomidorów w oleju
2 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ”
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól
miód do doprawienia
2 łyżki suszonej bazylii
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
Delikat ,,Moc koperku i pietruszki ” do smaku
1 kostka bulionowa wołowa Knorra
1 kostka bulionowa Wieprzowa Knorra ( jak nie ma to użyć drobiowej lub wołowej )
7 szklanek wody
16 szt. wykałaczek

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać mięso, ryż ,. cebulę, oliwki, pomidory suszone , natkę pietruszki . Doprawić pieprzem, Delikatem , bazylią , przyprawą ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ” .
Z papryk odkroić górny ( z ogonkami ) – usunąć gniazda nasienne , napełnić farszem , przykryć ,, pokrywką ” ( usunąć maksymalnie ogonek ) i przymocować każdą 2 wykałaczkami . Ustawić w szerokim garnku o takiej średnicy by wypełniały całe dno i wszystkie były w jednej warstwie ( bez zbędnego luzu ) . Zalać wodą ( ok 7 szklanek ) , dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim gazie pod uchyloną przykrywką ok 45 minut od zagotowania .
Delikatnie odlać ok 2 szklanek wywaru i rozrobić w nim przecier pomidorowy . Wlać do garnka poruszając nim tak by sos się wymieszał . Doprawić sos do smaku odrobiną miodu ( lub cukrem ) i dusić jeszcze na małym gazie 15 minut.
Jeśli ktoś lubi to może zaprawić przed podaniem sos śmietanką i zagęścić zasmażką – ja tego nie robię .
Podawać wg upodobania . Ja podaję same w sosie posypane natka pietruszki i kilkoma pokrojonymi czarnymi oliwkami ( jak mam świeżą bazylię lub oregano to używam zamiast natki do posypania ). Można podać z pieczywem lub ziemniakami .

Jeśli zostanie sosu ( bo jest go sporo ) to ja na jego bazie robię zupę pomidorowo-paprykową .

dodała : BUNIA

file1285606594