Golonki zapiekane wg Buni

26 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Goloneczki  obgotowane i zapieczone w piekarniku.

Czas: 2,5 godziny

Składniki:

2 nieduże golonki

2 łyżki przyprawy  do wieprzowiny

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1/4 pora

1 łyżka przyprawy warzywnej do zup

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ketchupu śliwkowego ( lub ketchup + powidła śliwkowe , lub Sos Teriyaki )

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 litr wody

Golonki, oczyszczone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawa warzywna do zup – zalać wodą i gotować 1,5 godziny. Wyjąć mięso. Z oleju, miodu, ketchupu śliwkowego (lub zamiennika), przyprawy do wieprzowiny – zrobić pastę i natrzeć nią golonki. Włożyć do rękawa do pieczenia (lub szkiełka żaroodpornego). Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę.

Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.

Tak pieczone golonki  są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę.

Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować golonki i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić – a jak mamy ochotę na golonkę  to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .

file1285515487