Kluski śląskie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana – 1/4 objętości ziemniaków
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ugniatamy lub mielimy w maszynce. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne, ziemniaki w garnku dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię, wbijamy jajko, wkładamy z powrotem wyjętą część ziemniaków i wyrabiamy masę. Po wyrobieniu robimy w rękach kluski, robiąc w środku zagłębienie palcem. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną, gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy. Podajemy z sosami lub przesmażoną cebulką.