Kasza jęczmienna wg Buni

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju kasze na sypko- a szczególnie do zrazów, bitek czy gulaszu.

Czas: 1 godzina

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej (wiejska)

5 szklanek bulionu (może być z kostki  i może być w wersji wegetariańskiej warzywny)

2 czubate łyżki masła

1 pęczek kopru

Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę by pozbyć się mącznego nalotu. Zalać bulionem, dodać masło i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie cały płyn (od czasu do czasu zamieszać). Koper pokroić i dodać do kaszy. Wymieszać. Garnek z kaszą zawinąć w kocyk i odstawić na 30 minut.

Zupełnie spokojnie można taką kaszę ugotować np. rano – dobrze zawinąć i wstawić w pościel. Jeśli ugotujemy w garnku o grubym dnie i dobrze zawiniemy to spokojne kilka godzin będzie gorąca. A gdyby wystygła, to w porze obiadu tylko wrzucić na patelnię bez tłuszczu (jest już w kaszy masło) i podgrzać.

Kasza jest tak smaczna sama z siebie, że ja muszę zawsze gotować więcej niż potrzeba do obiadu bo wyjadają mi ją prosto z garnka jeszcze przed obiadem.

file1285445745



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...