Kasza jęczmienna wg Buni

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju kasze na sypko- a szczególnie do zrazów, bitek czy gulaszu.

Czas: 1 godzina

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej (wiejska)

5 szklanek bulionu (może być z kostki  i może być w wersji wegetariańskiej warzywny)

2 czubate łyżki masła

1 pęczek kopru

Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę by pozbyć się mącznego nalotu. Zalać bulionem, dodać masło i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie cały płyn (od czasu do czasu zamieszać). Koper pokroić i dodać do kaszy. Wymieszać. Garnek z kaszą zawinąć w kocyk i odstawić na 30 minut.

Zupełnie spokojnie można taką kaszę ugotować np. rano – dobrze zawinąć i wstawić w pościel. Jeśli ugotujemy w garnku o grubym dnie i dobrze zawiniemy to spokojne kilka godzin będzie gorąca. A gdyby wystygła, to w porze obiadu tylko wrzucić na patelnię bez tłuszczu (jest już w kaszy masło) i podgrzać.

Kasza jest tak smaczna sama z siebie, że ja muszę zawsze gotować więcej niż potrzeba do obiadu bo wyjadają mi ją prosto z garnka jeszcze przed obiadem.

file1285445745