Buniowo-budyniowo

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kruche babeczki z budyniem.

Czas: 30 minut

Składniki:

10 dag kruchych ciasteczek  kakaowych

5 dag masła + masło do wysmarowania foremek (1 łyżeczka)+ 1 łyżka do masy budyniowej

4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy (mały tzn. taki na pól litra mleka)

Utrzeć ciasteczka z masłem. Foremki do tartinek (6 o średnicy 10 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki  foremek do tartinek (takich o średnicy ok 10 cm).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C. Wstawić foremki i piec 40 minut.

Wyjąć. Ostudzić.

Zagotować mleko (po odlaniu 1/2 szklanki) z 1 łyżką masła i cukrem. Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń. Przestudzić. Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki – obłożyć owocami, kawałkami czekolady i co tam kto lubi.

Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach, bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały.

file1285438314