Zapiekanka z dyni i ziemniaków

24 września 2010, dodał: madziulka21
Artykuł zewnętrzny

składniki:

8 dużych ziemniaków
50 dag dyni
gałka muszkatołowa
2-3 łyżki oleju
30 dag żółtego sera
sól, pieprz
tłuszcz do formy

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Z dyni wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem, wymieszać. Ułożyć na blasze, piec 30 minut w temp 180 st., ostudzić. Ziemniaki i dynię zemleć osobno w maszynce. Układać je na przemian w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę oprószyć gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Zapiekać 25 min. w temp 180 st. Podawać z sałatką z pomidorów i cebuli polanych sosem z oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.