Ziemniaki z serem
składniki:
1 kg małych ziemniaków
20 dag sera pleśniowego (typu rokpol)
10 dag chudego boczku wędzonego
1 czerwona cebula
1 ostra papryczka chilli
1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
3 obrane ząbki czosnku
1 łyżka oleju
mielona papryka, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półtwardo. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. jeszcze ciepłe obieramy z łupin i rozcinamy na połówki. Oprószamy tymiankiem, rozmarynem i papryką. Wędzony boczek oraz rokpol kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli rozcinamy wzdłuż, usuwamy nasionka i siekamy. Następnie ziemniaki mieszamy z cebulą i chilli oraz połową boczku i sera. Ząbki czosnku przecinamy i nacieramy nimi naczynie żaroodporne, a następnie olejem. przekładamy do niego ziemniaki z dodatkami i podlewamy bulionem. Wierzch posypujemy pozostałym boczkiem i serem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 35-45 minut w temperaturze 180 st. Zapiekankę najlepiej podawać z surówkami.