Ziemniaki z serem

24 września 2010, dodał: madziulka21
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg małych ziemniaków
20 dag sera pleśniowego (typu rokpol)
10 dag chudego boczku wędzonego
1 czerwona cebula
1 ostra papryczka chilli
1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
3 obrane ząbki czosnku
1 łyżka oleju
mielona papryka, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półtwardo. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. jeszcze ciepłe obieramy z łupin i rozcinamy na połówki. Oprószamy tymiankiem, rozmarynem i papryką. Wędzony boczek oraz rokpol kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli rozcinamy wzdłuż, usuwamy nasionka i siekamy. Następnie ziemniaki mieszamy z cebulą i chilli oraz połową boczku i sera. Ząbki czosnku przecinamy i nacieramy nimi naczynie żaroodporne, a następnie olejem. przekładamy do niego ziemniaki z dodatkami i podlewamy bulionem. Wierzch posypujemy pozostałym boczkiem i serem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 35-45 minut w temperaturze 180 st. Zapiekankę najlepiej podawać z surówkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Straciłam dwa zęby. Gdzie wstawiać …
Implanty też mają skutki uboczne, bo to metal, obce ciało w dziąśle...
Przyda się dziecku tablet?
Laptop jest najbardziej uniwersalny...
Problemy z PPK
Ja tam liczę na siebie, a nie na narzucone przez państwo opcje, które...
Cała prawda o mężczyznach
Faceci działają tylko w swoim interesie, zauważyłam już dawno, że nie kierują się uczuciami...