Kotleciki mielone po włosku

23 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

25 dag mięsa mielonego
1 średniej wielkości cebula ( ostatnio używam cukrowej )
10 dag pieczarek
4 łyżki drobno pokrojonych pomidorów suszonych w oleju ( dobrej jakości – miękkich )
1 mini kostka cebulowa Knorra
1 mini kostka bazyliowa Knorra
1 łyżka majeranku
1 łyżka oregano
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
1 jajko
bułka tarta
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
olej do smażenia ( używam z pestek winogron )

Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju na złoto. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę , pieczarki, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki – cebulową i bazyliową, oregano, suszone pomidory, 4 łyżki bułki tartej, śmietankę. Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w tartej bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( ok 1/3 szklanki ) z masłem i smażyć kotlety na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy. Zdjąć z patelni . Przed podaniem podgrzać na tłuszczu ze smażenia skrapiając 2 łyżkami wody i przykrywając pokrywką ( kotlety nie będą wtedy suche i szybciej sie podgrzeją ).
Ja smażę podwójną porcję takich kotletów . Połowę podaje z ziemniakami purre , druga połowę mrożę i potem robię sos pomidorowo- ziołowy , wkładam w niego kotlety i duszę – doskonałe są z makaronem Tagliatelle.
Mięso mielone robię sama w domu .Mielę w proporcji : 10 dag wieprzowiny od szynki, 10 dag wołowiny bez kości, 5 dag tłustego boczku – oczywiście robię to w większej porcji na zapas ale proporcje są zawsze takie same – wolę sama przygotować sobie mielone. Mogę za jednym zamachem robić mieszane, wieprzowe i wołowe. Porcjuję i mrożę – a potem używam takie jakie jest mi potrzebne .