Mozzarella na śniadanie – zdrowy przepis na lekki start dnia i moc energii

Avatar photo
31 lipca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Ta piękna i kolorowa sałatka jest łatwa w przygotowaniu i smakuje świeżo i pysznie. Podawanie jej z truskawkami to świetny sposób, aby dodać jeszcze więcej koloru do tego dania. Możemy jednak swobodnie zamieniać owoce, aby dopasować je do pory roku, gdy wiosna przechodzi w lato i jesień.

Mozzarella, delikatny ser o włoskich korzeniach, to częsty gość na polskich stołach – nie tylko w porze przekąski czy kolacji, ale również podczas śniadania. I słusznie! Ten kremowy, łagodny w smaku ser doskonale sprawdza się jako składnik porannego posiłku, łącząc w sobie wartości odżywcze z wyjątkową wszechstronnością kulinarną.

Dlaczego warto sięgnąć po mozzarellę już od rana?

Mozzarella jest delikatna, niezbyt tłusta i łagodna dla układu pokarmowego, nie obciąża żołądka i świetnie nadaje się na lekki, ale pożywny start dnia. Jej konsystencja i smak nie są przytłaczające – dzięki temu pasuje zarówno do klasycznych kanapek, jak i sałatek czy dań na ciepło.

Mozzarellę charakteryzuje wysoka wartość odżywcza. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne) oraz wapnia i fosforu niezbędnych dla zdrowych kości i zębów. Zawiera też witaminy, szczególnie B12, B2 (ryboflawina), A i D. W porównaniu do wielu innych serów (np. cheddar, gouda), mozzarella – zwłaszcza ta świeża – ma mniej tłuszczu i kalorii. Mozzarella jest łagodna i lekkostrawna, zwłaszcza świeża, zawiera też mniej laktozy niż mleko, co czyni ją lepiej tolerowaną przez osoby z lekką nietolerancją laktozy. To szczególnie ważne w porannym posiłku, który powinien dostarczać energii oraz składników wspierających koncentrację i wydolność organizmu przez resztę dnia.

Ma naturalny skład: klasyczna mozzarella zawiera tylko mleko, podpuszczkę, sól i czasem kwas cytrynowy, bez konserwantów, barwników i zbędnych dodatków. Jest doskonała do pizzy, zapiekanek, sałatek (np. caprese), makaronów, panini, burgerów czy jako dodatek do warzyw. Mozzarella idealnie pasuje do śniadaniowych klasyków: pomidorów, rukoli, awokado, świeżych ziół, oliwy, a nawet owoców takich jak truskawki czy figi. Jej neutralny smak sprawia, że świetnie uzupełnia zarówno wersje wytrawne, jak i lekko słodkie kompozycje.

Świeża mozzarella (np. z mleka krowiego lub bawolego) ma delikatny, mleczny smak, lekko słonawy, subtelnie kwaśny (szczególnie w wersji z mleka bawolego) oraz miękką, wilgotną, elastyczną strukturę. Kulki mozzarelli są często uważane za najlepszy wybór do sałatek z kilku bardzo konkretnych i kulinarnie uzasadnionych powodów. Ma neutralny, delikatny smak, nie dominuje nad owocami, tylko podkreśla ich świeżość i naturalną słodycz. Jej mleczno-słonawy smak równoważy kwasowość owoców (np. cytrusów, kiwi, truskawek), dodając głębi, ale nie zagłuszając aromatów. Kremowa, miękka konsystencja wnosi też kontrast tekstur do sałatki i dodaje aksamitności. Mozzarella łatwo wchłania aromaty np. mięty, bazylii, miodu, oliwy, octu balsamicznego lub syropu klonowego — często stosowanych w owocowych sałatkach. Jej naturalna lekka słoność świetnie kontrastuje z cukrami owoców, co sprawia, że danie jest bardziej wyrafinowane i nie jest mdłe. W ten sposób uzyskujemy efekt podobny do połączenia słonego karmelu z owocami – kontrast, który pobudza kubki smakowe. Ponadto kulki mozzarelli wyglądają elegancko, apetycznie i nie trzeba ich kroić – wystarczy dodać do sałatki, a ich biały kolor pięknie kontrastuje z kolorowymi owocami.

Jak przygotować śniadaniową sałatkę?

Składniki:
– 1/3 szklanki sosu winegret z cydru lub octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– 4 szklanki delikatnych liści sałaty lub mieszanej sałaty
– 2 szklanki pokrojonych truskawek
– 1/2 szklanki jeżyn
– 1/4 szklanki borówek
– 2 opakowania mozzarelli
– 1/4 szklanki prażonych pestek dyni
– szczypta grubo mielonego pieprzu

Przygotowanie:
Do blendera wlać sos winegret i 1/2 szklanki truskawek. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć liście na dużym talerzu i udekorować truskawkami, jeżynami i jagodami. Ułożyć mozzarellę wśród liści sałaty. Skropić dressingiem i udekorować pestkami dyni oraz pieprzem.



FORUM - bieżące dyskusje

Sklepy z butami
Fajna promka 1 + 1 jest aktualnie w CCC dla klubowiczów. Równowartość drugiej/tańszej pary...
Perfumy o zapachach natury
O tak, z nutą wodną kocham za tę niesamowitą świeżość.
Klasyka literatury - do czego wraca…
Mnie nowy Znachor też rozczarował. Miałam duże oczekiwania względem filmu, jako wielbicielka Leszka...
Abstynencja alkoholowa a życie towa…
Gdzieś czytałam, że pokolenie Z odchodzi od picia alko i stawia na inne formy...