Kiedy myślę o zdrowych śniadaniach, zawsze przychodzą mi na myśl jajka. Moje ulubione dania śniadaniowe zazwyczaj zawierają jajka, które są nie tylko zdrowym źródłem białka, ale także są pyszne i wszechstronne. Z wielu różnych pomysłów udało mi się stworzyć własną wersję pysznego śniadania, które polecam wszystkim.
Chleb śniadaniowy jest tu przełożony bogatymi w składniki odżywcze dodatkami, które tworzą aromatyczną kombinację. Jako pierwszą warstwę używam hummusu, w kolejnej jest szpinak, a na koniec, jajko w koszulce.
Hummus to popularny dip tradycyjnie przygotowywany z ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), oliwy z oliwek, cytryny i czosnku. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale obecnie jest szeroko dostępny w supermarketach i sklepach, często z odmianami klasycznego przepisu, takimi jak karmelizowana cebula lub hummus z pieczonej papryki. Jest bogaty w dobre tłuszcze, a także błonnik i białko roślinne. Hummus, wytwarzany z ciecierzycy (fasoli garbanzo), jest naturalnie bogaty w błonnik. Fasola i rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, są bogate w białko, skrobię oporną i błonnik, co spowalnia tempo ich trawienia. Oznacza to, że mają niski indeks glikemiczny (IG) i uwalniają energię w sposób bardziej równomierny. Spożywanie większej ilości produktów o niskim IG pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i może wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi. Jeśli polegasz na kupowanym w sklepie hummusie, zawsze sprawdzaj etykietę, ponieważ niektóre marki zastępują oliwę z oliwek olejem słonecznikowym lub rzepakowym, ponieważ jest to tańsza alternatywa.
Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?
Jaja są cennym źródłem wysokiej jakości białka, a także zawierają 13 niezbędnych witamin i minerałów, a także niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze. Jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. nSpożywanie jajek w ramach ogólnej diety bogatej w składniki odżywcze korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia, w tym na układ sercowo-naczyniowy i oczy. Porcja dwóch jajek dostarcza 82% zalecanego dziennego spożycia witaminy D – co czyni je niezwykle ważnym źródłem tej niezbędnej witaminy. Wysoki poziom sytości jaj prowadzi do większego uczucia zadowolenia, mniejszego głodu i mniejszej ochoty na jedzenie w późniejszych godzinach dnia.
Śniadanie z humusem i jajkiem
Składniki:
– 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub żytniego
– 2 jajka
– 30 g szpinaku (½ szklanki)
– 4 łyżki hummusu
– sól i pieprz do smaku
– prażone nasiona sezamu
Przygotowanie:
Umyć szpinak i osuszyć. Ugotować jajko w wodzie lub usmażyć je według własnego uznania. Najpierw rozsmarować sporą ilość hummusu na kromce chleba. Następnie nałożyć garść szpinaku. Na koniec położyć jajko. W mojej wersji jest to jajko w koszulce. Posypać solą, pieprzem i nasionami sezamu.