Masz nadwyżki koperku? Przechowaj go w słoiku z tymi dodatkami

dodał: Ewelina Szadkowska
Maj to miesiąc wzmożonej uprawy nowalijek. W ogródkach i na balkonach uprawiamy koperek, pietruszkę czy bazylię. Nie zawsze udaje nam się zużyć wszystko na bieżąco i wtedy pozostają nadwyżki, które warto przechować na zimniejsze miesiące. Koperek można nie tylko mrozić. Wiele osób nie zna równie skutecznego sposobu na zachowanie jego świeżości i smaku.
Dodanie koperku do dań obiadowych czy kanapek jest znakomitym sposobem na podbicie ich smaku. Dzięki temu zielonemu akcentowi w potrawie dostarczamy organizmowi także niezbędnych witamin i minerałów. Warto jeść koperek jak najczęściej i niezależnie od pory roku cieszyć się jego pysznym smakiem.
Tak utrwalisz smak koperku w świeżej formie
Mrożenie ziół powoduje, że tracą one swoją sprężystą formę. Po rozmrożeniu zwykle wyglądają jak ugotowane i zawierają dużo wody, która skumulowała się przez dłuższy czas przebywania w zamrażarce. Nie są też tak apetyczne jak świeżo zerwane z grządki. Warto więc poznać sposób, który pozwoli przechować koperek w atrakcyjniejszej formie i używać go w odpowiednim momencie bez konieczności rozmrażania. Potrzebujemy do tego kilku składników, które zostaną wymieszane z posiekanym koperkiem. To oliwa z oliwek, czosnek oraz sól. Dzięki soli i czosnkowi koperek zostanie ochroniony przez działaniem bakterii i grzybów powodujących pleśnie i rozkład materii organicznej. Oliwa natomiast wytworzy środowisko beztlenowe, w którym każda roślina zachowuje świeżość przez długi czas.
Jak przygotować oliwę z koperkiem?
Na początek należy umyć, wyparzyć i osuszyć dość duży szklany słoik. Pocięty koperek i posiekany drobno czosnek trzeba wymieszać z solą. Całość należy wsypać do słoika i zalać oliwą, mieszając całość przez chwilę. następnie trzeba dolać wierzchnią warstwę oliwy, która przykryje koperek i zamknąć słoik. Pamiętajmy, aby dodać sól niejodowaną, w ilości odpowiedniej do wagi koperku (10 g soli na każde 200 g koperku). Słoik powinien być przechowywany w lodówce – unikajmy ekspozycji na światło i nagłych zmian temperatury przechowywania.Wyjmujmy słoik tylko na czas dodawania go do potrawy i natychmiast po użyciu chowajmy do lodówki.
Dodając tak przygotowany koperek do potraw zyskujemy nie tylko na jego świeżości. Po kilku dniach oliwa przejdzie jego smakiem i zapachem, a dodatek czosnku wzmocni efekt. Taka mieszanka pasuje do wielu zup, zapiekanek, gulaszy i innych dań, które chcemy urozmaicić o ciekawy dodatek.