Czyszczenie grilla krok po kroku. Tego nigdy nie rób 

Avatar photo
4 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Przygotowując grillowe menu na majówkę dopiero na końcu sprawdzamy, w jakim stanie jest nasz grill. Jeśli od poprzedniego lata nie był używany, to przyda mu się solidne czyszczenie. Jak to zrobić, żeby mu nie zaszkodzić? Podajemy kilka trików, które pozwolą mu odzyskać dawną świetność.

Widok brudnego grilla z przypaleniami z poprzednich biesiad może zniechęcać. Gruba warstwa zwęglonego tłuszczu i rdza wydają się nie do ruszenia. Jednak warto podjąć wyzwanie, aby na nowo lśnił i zachęcał do grillowania podczas coraz cieplejszych dni. Nie potrzeba na to dużo czasu ani dużych wydatków.

grill

Jak usunąć uproczywe zabrudzenia?

Chcąc wyczyścić nawet mocno zabrudzony grill trzeba skupić się na zmiękczeniu przywartych do niego warstw. Pomocne w tym będą popularne detergenty, których skład jest dobrany właśnie do walki z takimi substancjami. Jeśli jednak nie mamy ich pod ręką, warto sięgnąć po sprawdzone domowe środki: sodę oczyszczoną i ocet. Mieszanka wody i sody oczyszczonej pozwala oczyścić ruszt ze złogów – wystarczy namoczyć go przez ok. 30 minut, a następnie zeskrobać zanieczyszczenia. Podobnie zadziała woda z octem, która poza tym ma właściwości odtłuszczające powierzchnie.

Te detergenty ułatwią mycie grilla

Myjąc mocno zatłuszczone powierzchnie, warto sięgnąć po płyn do piekarnika. Posiada on zdolność rozpuszczania nawet grubych warstw tłuszczu i uwalniania rusztu od nawet starych zabrudzeń. Na rynku są też dostępne preparaty przeznaczone właśnie do grilla, których skład ma odpowiednią moc czyszczącą i pomaga odzyskać funkcjonalność nawet intensywnie używanego sprzętu. Warto używać ich zgodnie z instrukcją stosowania, aby mogły w pełni zadziałać. Stosując środki chemiczne, nie zapomniajmy o założeniu rękawiczek ochronnych, aby nie dopuścić do poparzeń i uszkodzeń skóry.

Jak czyścić grill i czego unikać?

Wiele osób na początek stosuje twarde szczotki z metalowym włosiem, które pozwalają oderwać część zabrudzeń w sposób mechaniczny. To dobry sposób na szybsze uporanie się z myciem tego sprzętu. Następnym krokiem powinno być rozłożenie grlla na części. Mniejsze z nich można namoczyć w misce, a większe wystarczy wyszorować szorstką częścią gąbki z użyciem detergentów lub środków domowej produkcji. Można na krótko rozpalić grill, aby był dość ciepły. To ułatwi zmiękczenie zaschniętego brudu. Pamiętajmy, aby detergenty zostały dokładnie spłukane z rusztu, inaczej mogą dostać się do przygotowywanej później żywności. Nie zalecamy do mycia grilla wodą pod ciśnieniem, gdyż może to uszkodzić delikatne elementy lub zalać instalację grilla elektrycznego. Preparaty z chlorem również nie są wskazane, ponieważ mogą doprowadzić do uszkodzenia stali nierdzewnej lub aluminium, często obecnych w konstrukcji grilla.

Używając grilla w sezonie wiosenno-letnim, nie zapominajmy o nim zaraz po ucztowaniu z rodziną i przyjaciółmi. Warto oszczędzić sobie pracy, na bieżąco czyszcząc grill zaraz po użyciu. Przechowywanie go w miejscu pozbawionym wilgoci oraz nacieranie olejem każdorazowo po oczyszczeniu zapobiegnie rdzewieniu i pozwoli korzystać nam z tego urządzenia o wiele dłużej.