Blitwa – nieznane warzywo rodem z Bałkanów. Odkryj jego wyjątkowy smak

Avatar photo
30 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Blitwa (blitva) to warzywo, które w Polsce pozostaje niemal nieznane. Na Bałkanach za to nie można się bez niej obyć, a w tamtejszej kuchni króluje od wieków. Ten liściasty przysmak docenił też Robert Makłowicz, podróżnik i smakosz. Zdradzimy, jak przygotowuje najprostsze danie z blitwy sam mistrz. Przekonaj się, dlaczego warto ją poznać i sprawdź, jak możesz wykorzystać warzywo w kuchni.

Blitwa, inaczej boćwina, często bywa mylona z botwiną. To jednak dwa różne warzywa. Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, natomiast boćwina to burak liściowy. W odróżnieniu od buraka ćwikłowego nie tworzy jadalnego korzenia. Nie jest odmianą korzeniową, lecz liściastą. Uprawia się ją wyłącznie dla dużych, pomarszczonych liści i łodyg. Boćwina zwana jest też burakiem szpinakowym, liściowym albo mangoldem. Roślina ma charakterystyczne, duże, intensywnie pomarszczone liście i grube łodygi. Mięsiste łodygi mogą być zielone lub czerwone, w zależności od odmiany. Smak blitwy przypomina szpinak, ale jest bardziej wyrazisty.

blitwa

Warzywo to wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego. Od wieków cenione jest w kuchni włoskiej, chorwackiej oraz greckiej. Kiedyś na Bałkanach blitwa dodawana była niemal do wszystkiego. To dodatek odpowiedni zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Dzisiaj podawana jest przede wszystkim w towarzystwie ryb i owoców morza.

Co można zrobić z blitwy?

Blitwa daje ogromne możliwości kulinarne. Młode liście świetnie sprawdzają się w sałatkach i chłodnikach. Pod tym względem boćwinę możemy wykorzystywać tak samo jak botwinę. Starsze liście, które są jeszcze cenniejsze, można dusić, blanszować lub zawijać w nie farsz. Blitwa często zastępuje szpinak w tradycyjnych potrawach, a jej łodygi można podawać jak szparagi, z sosem holenderskim lub serowym.

Jak wykorzystać blitwę w polskiej kuchni? Możesz zrobić gołąbki z blitwy, podsmażyć ją z czosnkiem albo przygotować lekką zapiekankę. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych omletów. To warzywo świetnie komponuje się z ziemniakami, jajkami, rybami i oliwą. Robert Makłowicz, znawca kuchni śródziemnomorskiej, zdradza fanom fenomenalny przepis. W swojej książce oraz na blogu poleca klasyczne danie – blitwę z ziemniakami po dalmatyńsku.

Przepis na blitwę z ziemniakami według Roberta Makłowicza

Składniki:
– 1 kg świeżej blitwy,
– 300 g ziemniaków,
– 4 łyżki dobrej oliwy,
– 2 ząbki czosnku,
– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Zagotuj wodę w garnku, dodaj szczyptę soli. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie obmyj blitwę i pokrój liście na mniejsze kawałki.

Krok 2: Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj blitwę do garnka. Gotuj jeszcze przez 5–8 minut, następnie odcedź całość.

Krok 3: Wymieszaj z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i podlej oliwą z oliwek.

Gotowe danie smakuje najlepiej na ciepło, podane z jajkiem sadzonym lub kawałkiem świeżej ryby. Blitwa z ziemniakami to zdrowy, lekki i aromatyczny obiad, idealny na lato.

Przepis na pikantny omlet z blitwą i serem

Składniki na 2 porcje:
– 5 jajek,
– 2 łyżki masła,
– 2 ząbki czosnku,
– duży pęk liści blitwy,
– kilka kropli sosu chilli,
– ¾ szklanki startego sera żółtego,
– sól i pieprz.

Przygotowanie:

Krok 1: Jeśli mamy dojrzałe liście blitwy, należy je umyć i obgotować na parze lub w wodzie, aż zmiękną. Następnie dobrze je odcedzamy i siekamy. Młode liście możemy wykorzystać bez wstępnej obróbki.

Krok 2: W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i dodajemy do niego przeciśnięty czosnek. Lekko podsmażamy. Dorzucamy posiekaną blitwę (obgotowaną lub młodą) i podsmażamy przez około 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami ostrego sosu chilli.

Krok 3: Roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i mieszamy z ¼ szklanki startego sera. Najlepiej sprawdzi się wyrazisty cheddar. Roztapiamy na patelni pół łyżki masła i wylewamy połowę jajecznej masy. Następnie, gdy jajka się zetną, nakładamy na nie połowę blitwy i połowę pozostałego sera. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę obsmażamy. To samo robimy z pozostałych składników.

Burak liściasty nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także dostarcza wielu wartości odżywczych. Jest źródłem żelaza, magnezu i witamin A, C i K. Wprowadzenie go do naszego menu to świetny sposób na urozmaicenie diety i wzbogacenie jej o nowe smaki. A najlepsze, że boćwinę można wyhodować we własnym ogrodzie.

Jeśli szukasz nowych kulinarnych inspiracji w swojej kuchni, blitwa będzie strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj koniecznie sposób Roberta Makłowicza lub przepis na wspaniały omlet. Przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by posmakować przysmaku wprost ze słonecznych Bałkanów.



FORUM - bieżące dyskusje

Kaktusy
U mnie też kaktusy nie rosną, tylko tak jakby chudną i trochę do góry idą:)
Jak kształtować w dziecku postawy s…
Takie czasy, już nie wrócimy do dawnych wartości, bo pieniądz przesłonił ludziom wszystko....
Lublin
Oj, to ja przed świętami znalazłam majonez za 12 zł za litr i uważałam,...
Ramoneski - nadal modne?
Ja mam dwie, w tym jedna już dość zużyta i kolejnej już nie...