Przywróć blask staremu zlewowi. Ten tani produkt jest lepszy od detergentów

Avatar photo
29 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Codzienne użytkowanie zlewu powoduje, że ulega on mniejszym lub większym uszkodzeniom. Ciągłe mycie połączone z szorowaniem sprawia, że stal, z której został wykonany, traci swój blask. Jednak nie zawsze oznacza to, że od razu musimy go wymienić na nowy. Warto wypróbować najpierw kilka trików, które mogą spowodować, że unikniemy zbędnego wydatku.

Szukając sposobu, aby nasza kuchnia wyglądała lepiej niż obecnie, warto zajrzeć do szafek z zapasami spożywczymi. Okazuje się, że  nawet zniszczony stalowy zlew można poprawić wizualnie. Wystarczy użyć do tego mąkę pszenną. Przed zastosowaniem tej metody trzeba oczywiście umyć zlew i wysuszyć całą jego powierzchnię. Dopiero wtedy należy rozsypać na niej mąkę i wypolerować na sucho miękką szmatką. Warto zablokować przy tym odpływ, aby nadmiar mąki nie dostał się do rur, co może skutkować ich zatkaniem. Na koniec trzeba zebrać mąkę, umyć ponownie zlew i wytrzeć do sucha. Taki zabieg odświeży wygląd stali i zniweluje jej matową powłokę.

zlew

Olejowanie zlewu

Gdy już wypolerujemy zlew za pomocą mąki, warto utrwalić jego blask. Posłuży do tego zwykły olej do smażenia potraw. Wystarczy go rozlać i rozprowadzić na suchej powierzchni zlewu, a następnie pozostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie trzeba zlew wypolerować suchą szmatką, aby zebrać nadmiar tłustej warstwy. Taka impregnacja stali zapewni jej blask nawet na kilkanaście dni. Warto ją powtarzać, gdy tylko zajdzie taka potrzeba, aby odnowić wygląd naszego zlewu. Aby zadbać o jego kondycję, warto zrezygnować z czyszczenia go drucianymi czyścikami. Szkodzą mu także wybielacze i inne żrące detergenty na bazie chloru.

Nawet liczący sobie kilkanaście lat zlew można uratować przed wymianą. Wystarczą tanie produkty, które znajdziecie w swojej kuchni, by znowu błyszczał i cieszył oczy. Te proste triki pozwolą oszczędzić niemałe kwoty na profesjonalnych środkach czyszczących i przedłużą żywotność tego ważnego elementu wyposażenia naszej kuchni.